Indiferent cat de mult ne place ceea ce facem si oricat de placut este mediul nostru de munca, mai devreme sau mai tarziu  apare nevoia de a trece la urmatorul pas din cariera – o afacere pe cont propriu. In ziua de astazi 10 persoane din 100 opteaza pentru a isi incepe o  afacere de acasa. De ce nu? In definitiv, ce poate fi mai placut sa lucrezi din confortul casei tale, dupa regulile tale si programul pe care ti-l doresti?

Pe langa program si reguli putem adauga si vestimentatia. Tot ceea ce este impus prin conduita in mediul business dispare pana in momentul in care te intalnesti cu clientii sau potentialii tai clienti.

Sunt multe arii in care poti incepe o afacere: economic (contabilitate, taxe etc), consultant, manager pentru propietati si asa mai departe. Insa sunt business-uri usor de ridicat din confortul casei care se pot axa mult mai mult pe partea creativa.

Asadar, daca esti o persoana mai degraba artistica, decat matematica, poate te inspira aceste 4 idei de afaceri pentru oameni creativi

Exista doua mari preconceptii despre zona artistica: ca trebuie sa fii talentat la desen ori pictura sau ca este o arie foarte susceptibila esecului. Insa exista posibilitatea de a crea afaceri stabile.



1.Design sau arhitectura de interior

Cand ne gandim la design de interior sau arhitectura de interior in general tindem sa ne indreptam spre zona imobiliara. Insa domeniul nu este restrans doar la atat. Acest domeniu se extinde si pe zona de vase, yacht-uri, rulote, amenajarea spatiilor interioare dedicate mediului business, magazinelor, halelor si lista poate continua. De fapt, acest domeniu  se refera la absolut tot ce se poate amenaja pentru o mai buna utilizare a spatiului, pentru a arata mai bine sau a fi mai atractiv.

Poti alege sa lucrezi pe orice ramura a acestui domeniu de la peisagist la decorator. Iar daca nu esti priceput in ale desenului nu iti face griji, in acest domeniu iti trebuie mai degraba sa cunosti programe precum Archicad, sai cateva cunostinte tehnice despre materiale ( rezistenta lor la intemperii etc) si intelegerea unor principii artistice de baza.

2. Grafician

Graficienii pot colabora foarte bine cu oameni care au alte afaceri. Un grafician poate oferi aproape toate materialele ce tin de brand: logo, afis, flayere, interfete pentru website sau aplicatii, carti de vizita etc. Daca ai cum sa iti procuri si aparatura pentru print poti spune ca poti oferi un pachet complet celor care au nevoie sa externalizeze partea grafica a afacerii lor.



3. Servicii editoriale

Chiar daca visul tau nu este sa scoti un roman best seller, nu inseamna ca nu poti crea o afacere din aceasta arie. Zona aceasta este  atat de ramificata incat si doar avand cunostinte solide de gramatica poti crea o afacere foarte buna.

  • Copywriting – sa creezi texte de promovare, de la zero, pentru alte afacri.
  • Contentwriting – sa creezi articole, postari etc pentru alti oameni.
  • Copyediting – sa corectezi greseli de paginatie, gramaticale etc.
  • Proofreading – pe langa atentia la posibile greseli, trebuie sa te asiguri si de acuratetea si coerenta exprimarii.
  • Editor de manuscrise –  absolut tot ce tine de transformarea unui manuscris in forma sa finala de roman sau carte (planificarea capitolelor, exprimarea, corectidutinea, coerenta si asa mai departe) tine de tine.
  • Ghost writer – iti pui talentul in slujba altora. Tu faci research si scrii romanul, articolul etc pentru cineva. Acest lucru este foarte des intalnit in cazul autobibliografiilor.
  • Traducator.

4. Muzica

Daca stii un instrument sau poti preda canto ori teorie muzicala poti oricand sa incepi sa oferi lectii din acest domeniu. Poti chiar crea o scoala pentru cei care isi doresc sa dezvolte un hobby in zona muzicala.