Si bogatii pierd bani in fiecare zi, chiar daca averile lor insumeaza valori care depasesc puterea de imaginatie a unui om obisnuit. Recent, averile celor mai bogati oameni de pe Terra s-au diminuat cu circa 26 de miliarde de dolari, ca urmare a inregistrarii unui declin al actiunilor pe care acestia le poseda la diverse companii, determinat de riscul incetinirii cresterii economiei mondiale. De pilda, mostenitorul fondatorului Wal-Mart Stores, Sam Walton, a pierdut circa 6,9 miliarde de dolari, in urma unui declin de 5,4% al pretului actiunilor Wal-Mart, anunta Bloomberg. Acest fapt s-a petrecut ca urmare a diminuarii de catre firma a propriilor estimari in privinta cresterii vanzarilor.

Sursa citata mai anunta ca actiunile marilor firme din Europa s-au diminuat la finalul anului trecut, iar randamentele titlurilor Trezoreriei americane pe termen de 10 ani au ajuns la cel mai redus nivel din iunie 2013. De asemenea, raspandirea virsului Ebola in diverse zone ale lumii, dar si conflictele din Orientul Mijlociu au contribuit si ele la aceste scaderi. Cu toate acestea, sefii Bancii Centrale Europene au dat publicitatii faptul ca vor incepe sa cumpere active in urmatoarele cateva zile, in timp ce mai multe corporatii din SUA precum General Electric si Morgan Stanley au raportat rezultate peste estimarile expertilor.

Bloomberg mai scrie ca Leonardo Del Vechhio, patronul Luxottica Group, apreciat drept cel mai mare producator de ochelari din lume, a avut parte de o diminuare a averii sale de aproximativ 1,3 miliarde de dolari, ca urmare a scaderii actiunilor grupului sau pe bursa. Din cauza unor puncte de vedere diferite asupra strategiilor de viitor ale corporatiei, mai multi manageri au renuntat la propriile functii, iar Luxottica este condusa in acest moment de patronul Leonardo Del Vecchio, in varsta de 79 de ani. Potrivit Forbes, Del Vecchio se afla pe locul 42 in clasamentul miliardarilor, acesta fiind posesorul unei averi de peste 16,6 miliarde de dolari.

Seful Consiliului de Administratie al corporatiei Las Vegas Sands, Sheldon Adelson, a avut parte de un inceput de an cu surprize, deoarece averea acestuia s-a majorat cu suma de 1,4 miliarde de dolari. Adelson este creatorul unui mare lant de cazinouri, care a raportat rezultate extrem de bune pentru finalul anului trecut. Potrivit datelor publicate de Forbes, in acest moment, Sheldon Adelson este posesorul unei averi de peste 30 de miliarde de dolari si ocupa a 15 – a pozitie in lume.



Sursa citata ne anunta ca patronul Microsoft, Bill Gates a ramas cel mai bogat om de pe Terra. Cu toate acestea, averea sa s-a diminuat cu suma de 900 de milioane de dolari. Gates are 58 de ani si detine o avere neta de 80,9 miliarde de dolari.

Zona Americii de Nord a redevenit cea mai bogata regiune din lume!

Pe langa miliardarii din SUA, si cei din Rusia au probleme ca urmare a crizei prelungite din Ucraina, care le influenteaza afacerile in zona. De pilda, miliardarii Ghenadi Timchenko si Leonid Michelson au ramas fara circa 3,2 miliarde de dolari impreuna. Asta s-a intamplat ca urmare a diminuarii pretului actiunilor Novatek, ne anunta Bloomberg.



Ambii bogatasi sunt patronii a peste 50% din actiunile de la Gazprom, cel mai mare producator de gaz din Rusia, dar si unul dintre liderii mondiali in acest domeniu. Pana in acest moment, averile miliardarilor rusi si ucrainieni, luate impreuna, s-au diminuat cu circa 13 miliarde de dolari, arata o estimare realizata de jurnalistii de la Forbes.

Trebuie spus ca zona Americii de Nord a redevenit cea mai bogata regiune din lume pentru prima oara in ultimul deceniu, ca urmare a revenirii preturilor de pe piata imobiliara din SUA. In plus, intreaga avere a populatiei din America de Nord s-a majorat cu 12% in 2014, fata de anul precedent, ajungand la suma de 78.900 miliarde de dolari.

Pentru zona Asia-Pacific, s-a inregistrat o scadere de 3,7 procente, la suma de 73.900 miliarde de dolari, iar averea europenilor s-a majorat cu 7,7%, situandu-se in jurul valorii de 76.300 miliarde de dolari. In intreaga lume, averea controlata de populatie a crescut cu circa 5 procente, ajungand la suma neta de 241.000 miliarde de dolari, potrivit estimarilor Bloomberg.

 

Mihai Matei