In viata profesionala a unui angajat, soseste un moment in care seful ii solicita timp de munca peste program, sa indeplineasca anumite sarcini mai dificile si de durata, moment in care se poate intampla ca viata personala a acestuia sa fie afectata, mai ales daca nu stie cum sa se adapteze schimbarilor.

Business Insider scrie ca potrivit expertilor in resurse umane, sarcinile de lucru depind de la un job la altul, dar asta nu inseamna ca acela care primeste sarcini in plus si munca peste program este cumva o persoana pedepsita, ci pur si simplu este nevoie de mai multa implicare in munca.

Uneori, s-a constatat in urma studiilor de cercetare ca angajatii care primesc mai mult de munca peste program sunt chiar cei capabili sa rezolve mai multe sarcini, cu rezultate mai bune.

Exista posibilitatea ca un manager sa isi supuna unui test angajatul, sustin expertii in HR. Asta se intampla deoarece acesta doreste sa vada cum face fata salariatul sau la un volum mai mare de munca si cum indeplineste sarcini mai dificile. Prin urmare, chiar daca lucrezi mai mult ca ceilalti colegi, este foarte posibil ca implicarea in rezolvarea peste program a unor sarcini sa se finalizeze in favoarea ta.

Business Insider mai scrie ca in acest fel, vei putea sa primesti o recompensa sau un bonus in functie de rezultate, asa ca exista motive concrete pentru care ar trebui sa accepti sa muncesti in plus fata de fisa postului.



Daca managerul tau refuza din diverse motive sa te recompenseze pentru munca peste program, cel mai probabil incearca sa profite de pe urma ta!

Totusi, nu uita ca totul are o limita si nu trebuie sa accepti chiar orice fel de sarcina. De pilda, poti astepta o perioada indelungata si sa nu primesti recompensele meritate pentru munca depusa suplimentar!

In cazul in care activezi intr-o companie mare, iar profitul acesteia este stabil, nu este recomandat sa astepti mai mult de 30 de zile si sa iti soliciti drepturile discret!



Exista situatii cand sefii iau ei insisi initiativa de a recompensa angajatul care a avut rezultate deosebite, ca sa il poata motiva pentru felul in care isi face treaba! Totusi, in cazul in care managerul tau se face ca nu aude si refuza din diverse motive sa te recompenseze, atunci cel mai probabil incearca sa profite de pe urma ta pentru a nu mai plati un salariat in plus.

Specialistii in domeniul HR recomanda tuturor angajatilor sa evite sa utilizeze intr-o discutie cu sefii expresii precum acestea: „Nu sunt platit sa fac asta”, „Nu am nevoie de ajutorul nimanui”, „Asta nu se regaseste in fisa mea de post”, „Nu este vina mea” sau „Numai eu pot sa fac asta si nimeni altcineva”!

Mihai Matei