Intocmirea planului financiar nu este poate cea mai placuta ori la indemana activitate a unui manager, insa este un proces logic si important care se realizeaza, practic, in sase pasi:

  1. Stabilirea situatiei financiare curente – etapa in care va fi pusa sub lupa situatia curenta privind veniturile, economiile, cheltuielile si datoriile. Se va intocmi o lista a activelor companiei si a cheltuielilor diverse.
  2. Stabilirea obiectivelor financiare. Este important de analizat periodic obiectivele financiare ale companiei, lucru care implica modul in care conducerea se raporteaza la bani si de ce. Scopul analizei este, asadar, acela de a face diferenta intre nevoile companiei si dorintele celor care o conduc. Obiectivele financiare specifice sunt vitale pentru planificarea financiara si se pot intinde de la a investi tot venitul de la un moment dat sau de a crea un program de economisire pentru a asigura stabilitatea financiara a companiei.
  3. Identificarea unor alternative de actiune. Stabilirea de alternative este cruciala pentru a va asigura ca luati deciziile bune. In principiu, alternativele posibile se refera la: mentinerea aceleiasi linii de actiune, extinderea, schimbarea liniei de actiune sau urmarea uneia noi. Creativitatea este cheia in tot acest proces si va permite luarea unor decizii eficiente.
  4. Evaluarea alternativelor. Este necesara evaluarea tuturor posibilelor modalitati de actiune, tinand cont de situatia economica, de valorile personale si chiar de situatia personala. De retinut, ca fiecare decizie face inacccesibile una sau mai multe posibilitati de actiune. De exemplu, decizia de a face anumite investitii ar putea insemna amanarea sau renuntarea la altele. Desigur, orice decizie implica un risc care trebuie luat in calcul.
  5. Crearea si implementarea planului. In aceasta etapa se intocmeste efectiv planul de actiune pornind de la alegerea cailor de atingere a obiectivelor stabilite. Pe masura ce se ating obiectivele pe termen scurt, intra altele in atentie.
  6. Reevaluarea si revizuirea planului. Planificarea financiara este un proces dinamic care nu se incheie cu o actiune anume. Este nevoie de o evaluarea periodica a deciziilor financiare si de o analiza a mediului economic, a contextului in care va desfasurati activitatea pentru a va asigura ca sunteti pe drumul cel bun.