Daca in articolul trecut am trecut in revista motivele pentru care nu este bine sa dai sfaturi aiurea, in acest articol voi prezenta modalitatile prin care poti sa te vindeci de tendinta de a oferi sfaturi, in special nesolicitate.

  1. Intelege diferenta dintre a avea o opinie si a fi limitat!

In timp ce uneori poate ai impresia ca doar iti exprimi opinia in mod inocent, cei din jur pot sa o vada ca pe un comentariu plin de rautate. Este foarte bine sa stii diferenta dintre exprimarea unei opinii si a fi prea incuiat.

  • O opinie este pur si simplu ceea ce crezi sau o idee bazata pe preferintele tale, nu ceva general valabil. Un exemplu de opinie este: „Nu sunt fan al acestui serial. Nu cred ca este foarte amuzant”.
  • O persoana limitata este foarte rigida cu opiniile sale. In loc sa isi exprime preferintele, considera ca ceea ce crede se aplica global fiecarui individ. In general, nu permite celor din jur sa ii contrazica opiniile sau ideile. Un exemplu de ce ar spune o persoana limitata: „Acest serial este foarte prost. Nu-mi imaginez cum se poate uita cineva la asa ceva, umorul sau este foarte prost. Publicul sau tinta trebuie sa fie cu siguranta oamenii pesterii”.

 



  1. Analizeaza consecintele

Gandeste-te daca tu chiar vrei sa ajuti persoana careia doresti sa ii oferi un sfat. Si chiar in cazul in care esti bine intentionat, sfatul tau bun poate fi inteles complet gresit. Ii poti determina pe cei din jur sa devina defensivi atunci cand le oferi sfaturi nesolicitate. De exemplu, tu esti foarte ingrijorat pentru sanatatea prietenului tau care fumeaza. Daca tu te duci la el si incepi sa ii prezinti motivele pentru care este bine sa se lase de fumat, el va incepe sa isi apere stilul de viata. Desi tu ai intentii bune, i se va parea ca nu ii respecti alegerile personale.