A fi priceput cu cifrele poate constitui un mare avantaj daca intentionezi sa iti infiintezi propria afacere.

Conform Sageworks, un serviciu de date financiare ce a analizat peste 16000 de IMM-uri, contabilitatea ocupa locul fruntas pe lista celor mai profitabile afaceri mici, inregistrand un profit net de 18,4%. Aceasta este urmata indeaproape de afacerile cu servicii imobiliare cu 15,2%, apoi de firmele de avocatura cu 14,5% si de cabinetele medicale cu 13%.

Ce face aceste industrii sa fie atat de profitabile? In primul rand, sunt conduse de capital uman.

Citeste mai jos

Serviciile, conform analistei Sagewords, Jenna Weaver, sunt foarte des intalnite in listele afacerilor mici profitabile. Acest lucru se datoreaza in general costurilor mici pentru infiintare si administrare. Multe dintre aceste afaceri se pot demara de acasa.

Cu toate ca profitul nu este singurul factor pe care un antreprenor trebuie sa il ia in considerare (conteaza si alti factori precum masura in care afacerea se preteaza calitatilor si abilitatilor personale, ce fel de licenta sau pregatire este necesara si cum ar face fata afacerea unei eventuale recesiuni), ramane totusi un punct de plecare important.

Iata in continuare o lista a celor mai profitabile idei de afaceri mici si mijlocii si estimarea profitului lor net:

 1. Contabilitate, taxe, servicii de salarizare

Industria contabila este in mod consistent un actor de top in lista celor mai profitabile afaceri mici si mijlocii.

Indiferent in ce stadiu este economia, toti avem nevoie de contabili. De asemenea, genul acesta de firma are costuri administrative mici si tinde sa reia clientii.

 1. Managementul companiilor si al intreprinderilor

Aceasta industrie este formata din birouri mici, particulare ale companiilor de holding bancar si a altor tipuri de companii de holding.

Ca exemple binecunoscute de companii de holding (care nu sunt cuprinse in categoria afacerilor mici) ar fi Berkshire Hathaway sau Icahn Enterprises.

 1. Afaceri imobiliare

Cu toate ca afacerile imobiliare depind in mare masura de sanatatea economiei, brokerii sau agentii imobiliari au costuri operationale scazute si tot ce ai nevoie pentru a incepe o demara de afacere este sa obtii o licenta de agent sau de broker.

 1. Inchirieri auto si firme de leasing

Analistul Sageworks, Libby Bierman, sustine ca odata cu cresterea economiei la cerere, oamenii vor tinde sa inchirieze si sa cumpere in rate mai multe masini folosind servicii la cerere, asa ca Zipcar, mai degraba decat serviciile traditionale, cum ar fi Herz.

Citeste si:  4 idei de afaceri profitabile pentru 2018

Citeste mai jos

Da-ne un like sau aboneaza-te la newsletter-ul nostru pentru a primi ebook-ul gratuit:

 • Portal Management Idei de afaceri

  Tehnici de vanzare


Numele tau (obligatoriu)

Adresa ta de email (obligatoriu)

 1. Servicii juridice

Oricine a avut vreodata nevoie sa angajeze un avocat stie ca nu este deloc ieftin. Avocatura, la fel ca si contabilitatea, in general are costuri operationale mici si reiau clientii. Acest tip de industrie nu cuprinde numai avoctii, ci si notarii.

 1. Cabinetele de stomatologie

Dentistii, ca si medicii, beneficiaza de pe urma recurentei pacientilor. Asadar, chiar daca este o afacere ce presupune costuri de pornire destul de mari din cauza echipamentului, aceasta profesie are avantajul de a putea trata mai multi pacienti simultan, plus multe plati direct din buzunar.

 1. Generarea, transmiterea si distribuirea energiei electrice

Aceasta categorie de afaceri ce se ocupa de energie nu se refera doar la energia electrica traditionala, ci si la hidroenergie, energie nucleara, solara, eoliana, geotermala si asa mai departe.

 1. Cabinete de practici medicale

Cum se diferentiaza aceasta categorie de cea a medicilor? Nu prin foarte multe, fiind o delimitare fina intre medicina si kinetoterapie, psihologie, optometrie, etc.Acestea s-ar incadra la “practici medicale”, impreuna cu toate celelalte tipuri de practici de acest gen.

 1. Cabinete medicale

A deveni medic presupune ani intregi de studiu si de experienta, certificari si multe eforturi. Cu toate acestea, medicii beneficiaza de client ce vin in mod regulat si isi recupereaza costurile din investitie.

 1. Servicii de consultanta in management

In aceasta categorie se incadreaza, de exemplu, afacerile ce ofera servicii de management sau consultanta, diverse expertize, privind resurse umane, marketing sau probleme de mediu.