Pentru ca sunt multe persoane care folosesc calculatorul zilnic la munca, problemele de vedere devin o ingrijorare majora. Studiile arata ca problemele de vedere sunt prezente la 50% dintre cei care folosesc calculatorul la munca.

Aceste probleme pot varia de la oboseala fizica, micsorarea productivitatii si inmultirea numarului de ore de munca din cauza erorilor, la anomalii minore, cum ar fi iritarea ochilor si inrosirea lor.

Citeste mai jos

Aici gasesti 10 modalitati usoare pe care le poti urma pentru a reduce riscurile problemelor de vedere din cauza calculatorului.

1. Fa un examen complet pentru ochi

Realizand o rutina din asta, este cel mai important si benefic lucru pentru a preveni sau vindeca problemele de vedere din cauza calculatoarelor. Potrivid National Institute of Occupational Safety and Health, orice angajat care lucreaza la calculator trebuie sa isi faca un control oftalmologic la semnarea contractului, iar apoi, unul pe an.

In timpul examinarii, doctoral trebuie sa afle cat timp folosesti calculatorul acasa si la munca, cat de departe se situeaza ochii tai fata de desktop.

2. Foloseste o luminozitate potrivita

Problemele de vedere sunt des cauzate de o luminozitate neotrivita a ecranului calculatorului, in concordanta cu lumina de afara, care trece prin fereatra sau cu lumina artificiala din interior. Atunci cand folosesti un calculator, iluminarea ambientala ar trebui sa fie aproximativ injumatatita fata de luminozitatea existenta in majoritatea birourilor.

Elimina lumina exterioara prin utilizarea draperiilor, reduce lumina interioara prin utilizarea becurilor fluorescente sau a becurilor cu intensitate mai mica. Altfel, pozitioneaza-ti calculatorul in asa fel incat lumina sa vina dintr-o parte, nu din spate sau din fata. Daca se poate, opreste luminile fluorescente si foloseste lampi care ofera o iluminare indirecta, cu incandescenta sau halogen.

3. Minimalizeaza lumina orbitoare

Lumina puternica sau podeaua lucioasa, la fel ca reflexia luminii din laptopul tau, pot cauza probleme de vedere. Seteaza-ti o luminozitate scazuta pe ecran si, daca este posibil, vopseste peretii albi ai incaperii intr-o nuanta mai inchisa si mata.

Din nou, acopera ferestrele. Atunci cand lumina exterioara nu poate fi redusa, foloseste un ecran de protectie.

4. Inlocuieste monitorul vechi

Daca inca nu ai facut asta, inlocuieste calculatorul cu tub cu unul cu LCD (liquid crystal display). Ecranele LCD sunt protectoare pentru ochi si contin, de obicei, o suprafata antireflexiva. Alege un ecran relativ mare, cu o diagonala de 19 inchi.
nikon-banner

5. Ajusteaza-ti setarile ecranului

Ajustarea setarilor ecranului ajuta reducerea problemelor de vedere.

Luminozitatea

Seteaza-ti luminozitatea ecranului in asa fel incat sa fie asemanatoare aceleia din incaperea in care lucrezi. Pentru a testa asta, priveste fundalul alb al unei pagini web si, daca o percepi ca o sursa de lumina, inseamna ca este prea puternica luminozitatea ecranului. Daca este gri, atunci este mult prea inchis.

Marimea textului si a contrastului

Ajusteaza marimea textului si a contrastului pentru confort, in special la citire sau redactarea unor documente de mari dimensiuni. De cele mai multe ori, textul negru pe un fundal alb este cea mai buna alegere.

Temperatura de culoare

Aceasta este un termen tehnic, folosit pentru a descrie spectrul luminii vizibile emise de un ecran. Lumina albastra este o lumina vizibila, cu lungime de unda scurta, care este asociata cu mai multe tulpini ale ochilor decat nuantele de lumina cu unda mai lunga, cum ar fi portocaliul sau rosul. Reducerea temperaturii de culoare a ecranului scade cantitatea de lumina albastra emisa de un ecran color pentru un confort mai bun pentru vizualizare pe termen lung.

Citeste si:  Crezi ca ai numai 5 simturi? Afla de ce esti capabil sa faci cu ele si unde le poti pune in valoare

Citeste mai jos

6. Clipeste mai des

Clipitul este foarte important atunci cand lucrezi la calculator. Clipitul iti umezeste ochii pentru a preveni ochii uscati sau iritati. Cand lucrezi la un calculator, clipesti mai putin – aproximativ o treime fata de cum se intampla in mod obisnuit – iar multe clipiri efectuate in timpul lucrului pe calculator sunt doar inchideri partiale ale ploapelor, potrivit studiilor.computer-text-on-screen-2

7. Exerseaza-ti ochii

O alta cauza a problemelor de vedere este focusarea permanenta. Pentru a reduce riscul de a-ti obosi ochii prin focusarea constanta pe ecran, pleaca de la calculator timp de 20 de minute si concentreaza-ti privirea pe lucruri care sunt la mai bine de 20 de metri de tine timp de 20 de secunde. Unii doctori numesc aceasta tehnica ,,Regula 20-20-20”. Privind la departare, ochii ti se odihnesc si ti se relaxeaza.

8. Ia pauze regulate si frecvente

Pentru a reduce riscul problemelor de vedere din cauza calculatorului sau a durerilor de gat, de umeri, ia pauze frecvente in timpul programului de lucru. Multi lucratori iau doar doua pauze de 15 minute de la calculatorul lor in timpul zilei de lucru. Conform unui studiu recent al NIOSH, disconfortul si tulpina ochilor au fost reduse semnificativ atunci cand lucratorii au luat inca patru „mini-pauze” de cinci minute pe parcursul zilei de lucru.

9. Regleaza-ti pozitia

Pozitia necorespunzatoare in timpul lucrului pe calculator contribuie, de asemenea, la probleme de vedere din cauza calculatorului. Regleaza biroul, calculatorul si scaunul la inaltimea corecta.

Achizitioneaza mobilier ergonomic pentru a-ti permite sa pozitionezi ecranul computerului la 20 – 24 de centimetri distanta de ochi. Centrul ecranului ar trebui sa fie cu aproximativ 10 – 15 grade sub ochii tai pentru a-ti pozitiona confortabil capul si gatul.

10. Ia in considerare ochelari cu protectie pentru calculator

7 din 10 oameni sufera de probleme de vedere cauzate de lucrul la calculator, iar acestia au diferite simptome: ochi obositi, uscati, senzatie de arsura a ochilor, dureri de cap, inconfort la somn sau la lumina naturala, dureri de gat si umeri.

Nikon a creat lentile special concepute pentru a rezolva aceste probleme si pentru a face calculatorul si utilizarea ecranului digital mai confortabile. Lentilele Nikon elimina o parte din lumina albastra emisa de ecran si ajuta la focalizarea mai eficienta a ochilor.

2

Care sunt beneficiile lentilelor Nikon?

  • Vedere clara cristal la orice distanta;
  • Raman curate timp indelungat in utilizare, iar cand se murdaresc se curata extrem de usor;
  • Au o estetica remarcabila.

Vezi si tu de unde te poti echipa cu ochelari de protectie Nikon!