Aceasta este a doua parte a prezentarii intitulate „10 obiceiuri ale unei minti deschise”. Daca vrei sa citesti prima parte acceseaza link-ul: 10 obiceiuri ale unei minti deschise – partea I

In articolul precedent am prezentat primele 5 obiceiuri prin care poti sa identifici o minte deschisa. Pentru a intelege mai bine subiectul este recomandat sa citesti si prima parte.

Citeste mai jos

  1. Ei sunt deschisi spre opiniile celorlalti

Este in regula sa ai o opinie in care crezi cu tarie, cu totii avem cel putin una. Ce nu este in regula este sa consideri ca opinia ta este general valabila si toata lumea ar trebui sa vada lucrurile in acest fel. Oamenii deschisi la minte inteleg faptul ca viziunile lor nu sunt neaparat acceptate de cei din jur si nu cauta sa isi impuna punctul de vedere.

 

  1. Ei respecta diferentele oamenilor

Una dintre caracteristicile cheie ale oamenilor descuiati care ii face sa fie respectabili si admirati este ca ei sunt deschisi la valorile si diferentele pe care le prezinta o persoana. Ei nu au obiceiul de a discrimina, deoarece ei considera ca diferentele ii fac pe oameni unici si nu ciudati.

 

  1. Ei nu eticheteaza oamenii

Ei nu pun oamenilor etichete precum: „alb”, „negru”, „urat”, „frumos” sau „zgarcit”. Este indicat sa intelegi diferentele pe care oamenii le prezinta si sa le respecti pe cat este posibil.

 

  1. Traieste in prezent

Oamenii deschisi la mine incearca sa nu se consume prea mult din cauza trecutului, deoarece acele experiente, fie ele negative, reprezinta un impuls spre evolutie. In cealalta extrema, ei incearca sa nu se ingrijoreze prea mult nici pentru viitor, deoarece sunt mult prea multe posibilitati care trebuie luate in seama. Este important sa apreciezi momentul prezent si sa il fac cat mai memorabil posibil.

Citeste si:  Impactul educatiei in societate

 

  1. Transforma problemele in oportunitati

Ei recunosc faptul ca fiecare problema are o solutie sau cel putin o perspectiva diferita din care poate fi privita situatia. Aceasta gandire ii ajuta sa vada lucrurile mai clar atunci cand se confrunta cu dificultati fara sa intre in panica. Din acel moment, problemele reprezinta doar oportunitati prin care pot sa invete ce trebuie reparat.

 

Un om cu o gandire deschisa este in general foarte apreciat si respectat de cei din jur, dar a avea o astfel de gandire este putin mai dificil decat pare. Poate e greu, dar nu imposibil. Printr-un exercitiu constant, orice om poate sa atinga starea de libertate fata de prejudecati.