Una dintre cele mai incomfortabile si  stresante arii de lucru in domeniul antreprenoriatului este nisa de vanzari. Foarte multi antreprenori tind sa vada acest domeniu ca pe un „rau necesar” deoarece campaniile de vanzari tind sa devina o experienta neplacuta atat pentru un potential client, cat si pentru agentul de vanzari.  Indiferent de abordare (B2b, B2C, door to door si asa mai departe) majoritatea potentialilor clienti sunt predispusi la a spune nu.

Estimativ vorbind 40% din potentialii clienti spun la inceput nu si 44% dintre agenti renunta dupa acest prim nu. Iar cand vorbim de campanii telesales sau mailing 1 din 25 de clienti sunt inclinati spre a cere mai multe informatii. Realist vorbind, domeniul vanzarilor este cel putin descurajator, daca nu deprimant. Asadar este destul de normal sa vedem oameni reticenti in a se apuca de campanii de vanzari.

Citeste mai jos

Un prim pas spre a fi mai bun in domeniu este sa intelegi cum sa depasesti unele dintre temerile clientilor, dar mai sunt si alte metode. Aici sunt 3 moduri de a fi mai eficient in vanzari:

Frica de refuz se depaseste prin practica. Exista un punct in care realizezi ca nu este vina ta pentru ca potentialul tau client nu este interesat – nici a produsului in sine. Chiar si atunci cand folosim unele dintre cele mai bune tehnici de a incheia un contract este posibil sa nu avem rezultatele dorite. Unele dintre cele mai comune greseli ale agentiilor sunt faptul ca vorbesc prea mult, asculta prea putin si nu pun destule intrebari. Intr-adevar trebuie sa iti cunosti produsele, insa cand vorbesti prea mult despre ele uiti sa te axezi pe lucruri mult mai importante pentru potentialul client.

1. Clientul este mai interesat de „dupa ce cumpar” decat de produsul in sine

Atunci cand asculti un om pe care vrei sa il convingi sa cumpere iti dai seama de ce are el nevoie. Adevarul este ca aproape nimeni nu cumpara ceva de dragul de a cumpara, ci achizitioneaza pentru ca le schimba sau simplifica viata. Asadar atunci cand vorbesti cu potentialul tau client nu incerca sa ii vorbesti despre cat de silentios este, spre exemplu, aspiratorul sau storcatorul. Incearca sa le vorbesti despre cat de mult timp economisesc utilizand aceste produse.

Citeste si:  Strategii pentru stabilirea preturilor

Indiferent ce vinzi incearca sa te menti pe acest drum. Vorbeste putin si concis despre produsul tau, dar foarte mult despre cum o sa ii fie schimbata in bine viata clientului tau.

2. O idee veche poleita cu putin iz de „nou”.

Foarte multi oameni se informeaza si isi cauta cele mai bune optiuni singuri. Asadar telfonul sau e-mailul tau ar putea trece usor neobservat doar din simplul motiv ca ei deja stiu ce au, ce vor si cu ce ii ajuta ce au ales.

Citeste mai jos

Da-ne un like sau aboneaza-te la newsletter-ul nostru pentru a primi ebook-ul gratuit:

  • Portal Management Tehnici de vanzare

    Tehnici de vanzare


Numele tau (obligatoriu)

Adresa ta de email (obligatoriu)

Trebuie sa le schimbi perceptia despre produs.  Indiferent ca adaugi un beneficiu sau ca le oferi ceva putin mai poleit, acestia trebuie sa inteleaga ce le aduce nou si bun in viata produsul tau – chiar daca este unul dintre alte mule produse deja existente. Printre cele mai bune metode de a face acest lucru este sa le spui ceva nou despre produs sau despre cum functioneaza acesta.

Un exemplu concret ar fi storcatoarele si dietele detox. De cand au aparut storcatoarele pe piata au fost foarte multe campanii de marketing pentru acestea, insa cele cu cel mai mult lipici la public au fost cele in care au vorbit despre nutritie si sanatate. Practic, acestea au adus in fata lucruri pe care oamenii nu le stiau despre sanatate.

3. 3 optiuni!

Incearca sa oferi potentialilor tai clienti minimum 3 optiuni. Atunci cand lasi pe cineva sa aleaga dintre optiunea A (Da) si optiunea B( Nu) acesta nu prea are la ce se gandi si este clar ca nu o sa evite optiunea B, daca ii dai de ales. Ofera clientilor tai minimum 3 optiuni care sa ii avantajeze in cumpararea produsului tau. Dar pentru nimic in lume nu pune optiunea refuzului printre ele. In definitiv daca potentialul tau client vrea sa refuze, o sa refuze si fara sa ii oferi tu aceasta optiune.