Productivitatea unui lider este masurata nu atat  intr-un to do list completat de la a la z, cat de completarea celor mai importante sarcini. Una dintre cele mai mari greseli pe care un lider le poate face este sa nu prioritizeze sarcinile in mod realist. Sigur, sunt proiecte in care absolut totul pare vital, presant si parca te indeamna sa rezolvi totul dintr-o data.

Practic, cand vorbim de productivitatea unui lider, vorbim de managementul timpului si prioritizare.  Asadar, ca re sunt aceste 3 obiceiuri pe care le au liderii productivi?

Poate tocmai din acest motiv se spune ca cea mai buna strategie de abordare este impartirea activitatilor in blocuri mici, pentru a vedea relevanta reala a activitatilor. Cu toate acestea, sunt lucruri care desi par folositoare, pot din contra sa incurce mai mult pentru ca pun o presiune psihica asupra omului care trebuie sa aiba mintea clara si sa prioritizeze.

Citeste mai jos

1. Cei mai productivi lideri lasa deoparte to do list-ul.

Poate ca un to do list pare cea mai buna metoda de a prioritiza sarcinile. In orice caz, majoritatea managerilor si liderilor spun ca un to do list este un mod de a prioritiza gresit activitatile. Cand faci o lista cu absolut tot ce trebuie facut in cadrul unui proiect lucrurile se supra-aglomereaza.

Acestia recurg la metoda ” lista 20-80″. Principiul listei este ca 20% din activitatea ta de lider rezulta in 80% din rezultate. Practic, acestia nu se intreaba ce trebuie facut mai intai, ci care este sarcina cu impact mai mare asupra intregului proiect.

Un mod bun de a face aceasta lista este sa iei o bucata de hartie si sa o imparti in doua. Pe partea stanga insemnezi tot ce inseamna acel 20% cu impact puternic asupra proiectului. Iar pe partea dreapta acel 80% care, desi trebuie facut, nu creeaza un impact atat de puternic in cadrul proiectului. Daca il faci corect ai sa ramai cu doar cateva sarcini pe partea cu 20% si vei stii incotro trebuie sa iti concentrezi energia. 

Citeste si:  4 metode de a antrena mintea pentru a fi mai concentrat

2. Liderii productivi o lasa mai usor cand sunt sub presiune.

Liderii productivi au un obicei pe care il putem numi cu usurinta contraintuitiv. Daca te-ai astepta ca atunci cand lucrurile scapa de sub control si lucrurile devin foarte stresante oamenii productivi sunt in toiul actiunii si lucreaza aproape 24 de ore in continuu, nu este tocmai realist. Cei mai productivi lideri se detaseaza de situatie. Se retrag intr-un loc linistit pentru a isi aduna gandurile si sa isi faca programul. Secretul lor?

Sa isi organizeze timp liber, timp „in caz ca nu merge bine” inca dinainte ca lucrurile sa le fie adaugate in program. Creeaza spatiul de manevra din timp.

3. Matematica simpla indiferent de problema.

Foarte multi oameni merg pe premisa ca daca lucrurile merg bine, atunci totul este bine. Insa daca lucrurile nu merg bine, atunci tot ceea ce se intampla dupa nu o sa fie altfel. Practic, formula matematica ar fi E (events) = O (outcome). Insa formula succesului este alta, dupa cum spun foarte multi lideri. E=O=R (reactie)

Citeste mai jos

Da-ne un like sau aboneaza-te la newsletter-ul nostru pentru a primi ebook-ul gratuit:

  • Portal Management Management si Leadership

    Tehnici de vanzare


Numele tau (obligatoriu)

Adresa ta de email (obligatoriu)

Evenimentele nu le putem controla, lucrurile se intampla in modul lor si nu sunt mereu in favoarea noastra. In loc sa ne concentram pe ce nu putem controla, ar trebui sa ne concentram pe ce putem controla- reactiile noastre.

Modul in care reactionam in fata adversitatilor este ceea ce aduce succesul.