Negocierea este o arta si, la momentul actual, nici macar unii dintre cei mai iscusiti reprezentanti de vanzari nu stiu cum sa o realizeze asa cum ar trebui.

                Poate ca cea mai mare neintelegere vine din intelegerea gresita a conceptului. Multi explica termenul de negociere ca „cea mai buna oferta pe care o  poti obtine” sau ca „cel mai bun pret pe care il pot scoate”. Termenul de negociere inseamna a trata cu cineva incheierea unei conventii economice, politice sau a unei afaceri. Altfel spus, negocierea prespune ajungerea la un acord de toate partile. Scopul unui negociator este de a construi o valoare a ofertei pe care o propune, practic, aceasta fiind si punctul central al negocierilor.

Citeste mai jos

                Iata 3 reguli pentru negocieri eficiente.

  1. Fii tu cel care incepe negocierea.

     Exista o tendinta conform careia cine initiaza procesul de negociere, este cel care are mai multe sanse sa ii controleze finalizarea. Daca nu iei initiativa, s-ar putea sa renunti de mai multe ori la control, fara sa iti dai seama.

   Ideea aceasa nu presupune ca tu sa fii intotdeauna cel care vorbeste primul. Spre exemplu, daca intrebi pe cineva care este bugetul pentru il poate aloca pentru un anume proiect, practic, ii dai respectivului mana libera sa inceapa negocierea. Asa ca, formuleaza-ti cu grija ideile pe care vrei sa le discuti si, daca ai cedat controlul fara sa vrei, important este sa realizezi acest lucru si sa incerci sa intervii pentru a ajunge de unde ai plecat.

  1. Ceea ce negociezi trebuie sa stea pe hartie
Citeste si:  3 scenarii care apar des in negocierea vanzarii

   Sunt o multime de oameni de vanzari care discuta termenii unui acord fara sa scrie nimic din ce vorbesc. Scopul negocierilor este de a ajunge la un acord formal scris, nu de a petrece timp stand de vorba. Este bine ca, din momentul in care faci o oferta, sa vii cu un document scris in acest sens. Apoi, vei putea face modificari pe respectivul documet, daca este nevoie si, astfel, iti vei putea pregati solutia cea mai potrivita pe care sa o oferi.

Citeste mai jos

Da-ne un like sau aboneaza-te la newsletter-ul nostru pentru a primi ebook-ul gratuit:

  • Portal Management Tehnici de vanzare

    Tehnici de vanzare


Numele tau (obligatoriu)

Adresa ta de email (obligatoriu)

  1. Ramai tot timpul calm.

   Masa de negocieri poate fi incarcata cu o multitudine de emotii, atat pozitive, cat si negative.  Negociatorii cu experienta stiu, de cele mai multe ori, cum sa pastreze o atitudine calma. Poate ca si experienta conduce la o mai mare rezistenta la lucru sub stres. Exista o serie de exercitii pe care le poti face inainte, pentru a-ti pastra linistea sau, macar, pentru a-ti ascunde cu brio emotiile.

Autor: Claudia Caraba