Cand te gandesti la un CEO, la un lider adevarat, primul lucru care iti vine in minte este o persoana puternica, carismatica, indrazneata, cu un CV impecabil. Intr-adevar, aceasta este parerea majoritatii. Insa, conform unui studiu realizat de Botelho and Powell si prezentat de Business Insider, exista patru trasaturi comune ale liderilor. Iar, acestea pot fi invatate de orice persoana obisnuita.

Analizand informatii de la peste 17.000 de evaluari si aprofundand 2.600 cazuri, cei doi cercetatori ajutati de Universitatea din Chicago si Universitatea Columbia au reusit sa analizeze trasaturile pe care acei lideri le intruchipeaza cel mai des.

1. Iau decizii rapid

Una din trasaturile recurente ale liderilor este capacitatea acestora de a lua rapid decizii, fara a amana sau chestiona o problema in mod excesiv. In articol, exemplul dat este al lui Steve Gorman, fostul CEO Greyhound, care a reusit sa sa transforme o companie care in 2003 pierdea bani, intr-o companie care si-a dublat valoarea. Acesta a reusit sa-si asume un risc, intr-un timp foarte scurt. Chiar daca ai impresia sau nu ca este cea mai buna decizie, e mai bine decat sa nu iei o decizie deloc. In cazul sau, acesta a ales sa schimbe rutele autobuzelor. Nu era garantat ca planul va functiona, insa a fost capabil sa ia o decizie rapid.

2. Sunt capabili sa-si vanda idea

O a doua calitate regasita la liderii de succes este capacitatea de a-si vinde idea. Liderii trebuie sa fie capabili nu numai sa ii inspire pe cei din jur, dar sa-i si convinga de succesul ideilor lor. Mai exact, liderii sunt persoane in care ai incredere. In cercetare, liderii erau adesea capabili sa isi descrie si prezinte ideile in asa fel incat cei din jur sa inteleaga si sa se increada in ele. Mai mult, sunt capabili sa isi creeze relatii puternice cu cei care ii pot ajuta sa-si duca ideile la bun sfarsit.

Citeste si:  5 metode de gestionare eficienta a timpului

3. Sunt constanti cu actiunile si rezultatele lor

A treia trasatura descoperita de cercetatori este increderea pe care o emana pentru ca sunt constanti in actiuni si livreaza rezultate. Poti avea incredere in lideri ca isi vor tine cuvantul si sunt responsabili cu brio de intreaga companie. Brett Godfrey este unul dintre liderii remarcati de autorii cercetarii. De ce? Pentru ca, gratie eticii sale de munca si personalitatii orientate spre detalii, l-a convins pe Richard Branson sa-l aleaga pentru a conduce Virgin Australia. Pe vremea in care lucra pentru Virgin Group, Godfrey i-a aratat lui Branson ca este de incredere si ca este potrivit pentru a ocupa o functie de conducere.

4. Se adapteaza cu usurinta diverselor circumstante

Poate una dintre cele mai importante trasaturi este adaptabilitatea la diversele schimbari ce pot aparea. Iar maestrul, in acest sens, este Jeff Bezos, actualul cel mai bogat om din lume. CEO-ul Amazon si-a fondat compania in 1994, ca o simpla librarie. S-a ramificat apoi in muzica, video, iar astazi ofera absolut orice iti poti imagina. Pentru lideri, capacitatea de a se schimba si odata cu timpul pentru a ramane relevant este absolut necesara. Cei mai de succes lideri sunt cei carora nu le e frica sa incerce si sa se adapteze chiar si atunci cand aria in care vor sa se dezvolte nu le este tocmai familiara.