De foarte multe ori, alcatuirea unei echipe se subintelege ca fiind punctul de inceput al unui startup – dar nu este o regula generala. Uneori, esti doar tu si ajungi la concluzia ca este imposibil sa avansezi fara ajutorul unui alt antreprenor cu experienta.

Problema este ca nu vrei sa risti sa distrugi aventura inca dinainte a o incepe. Cum poti selecta un cofondator potrivit si ce ar trebui sa urmaresti la acesta?

Iti prezentam in continuare cinci calitati care ar trebui sa fie printre primele pe lista ta:

 

  1. Cooperativ, nu pasiv

In timp ce exista o serie de lucruri ce trebuie luate in considerare, primul, pe asa-zisa lista, se refera la cat de bine te intelegi cu acea persoana. Vei vrea pe cineva cu care sa te simti confortabil pentru ca iti vei petrece o multime de timp cu el sau cu ea. De fapt, in timpul lansarii unui startup, este posibil sa petreci mai mult timp cu viitorul cofondator decat cu jumatate din viata personala.

Citeste mai jos

Acest lucru nu inseamna ca vrei un cofondator care e doar cooperativ si cu care te intelegi bine. Nu confunda pasivitatea cu cooperarea. Aceasta din urma este pozitiva in timp ce prima este negativa. La o prima vedere, pasivitatea poate fi similara cu cooperarea, dar sunt doua lucruri total diferite.

Cofondatorii de tip pasiv isi spun unii altora ceea ce fiecare vrea sa auda – de teama ca ar putea spune sau face ceva gresit. Cofondatorii cooperativi nu contesta aspectele irelevante, dar isi mentin pozitia cand vine vorba de decizii importante.

 

  1. Calitati de succes

Realizarile din trecut nu reflecta intotdeuna succesul viitor, dar e mai bine sa lucrezi cu cineva care are un CV puternic, spre deosebire de un individ fara un istoric.

Cand iti cauti un cofondator, cauta pe cineva care are experienta ca facand parte dintr-o echipa de fondatori; orice abilitate este buna. Beneficiul aici este ca indiviul intelege cum e sa lucreze intr-un mediu de startup.

 

  1. Timp suficient

Startup-urile necesita foarte mult timp de la toti membrii din echipa de fondatori. Nu te poti astepta sa petreci cinci sau zece ore pe saptamana lucrand la startup daca vrei sa ai succes. Ai nevoie de oameni care isi vor dedica 30, 40 sau chiar mai mult de 50 de ore pe saptaman pentru startup-ul tau.

Citeste si:  30 de lucruri care dovedesc ca te-ai nascut sa fii antreprenor

Citeste mai jos

Da-ne un like sau aboneaza-te la newsletter-ul nostru pentru a primi ebook-ul gratuit:

  • Portal Management Management si Leadership

    Tehnici de vanzare


Numele tau (obligatoriu)

Adresa ta de email (obligatoriu)

Numele tau (obligatoriu)

Adresa ta de email (obligatoriu)

Problema aici este ca, probabil multi dintre candidatii pe care ii vei considera calificati pentru pozitia de cofondatori, au deja un loc de munca sau sunt deja asociati in alte parti. Asta inseamna ca trebuie sa alegi foarte intelept. Vrei cu adevarat un candidat care este calificat, dar care iti poate oferi doar o ora sau doua din timpul lui in fiecare zi? Aici raspunsul ar trebui sa fie „nu”.

 

  1. Pasiune pentru ideea ta

Poti gasi un cofondator care indeplineste cu succes toate criteriile tale, dar el sau ea nu va fi o alegere buna fara o pasiune pentru aceleasi lucruri cum ai tu. Singura modalitate prin care te poti asigura ca un cofondator simte aceleasi lucruri ca si tine despre startup-ul tau este sa ii expui cat mai detaliat totul. Trebuie sa fii cat mai transparent cu putinta: pe termen lung, orice decizie vei lua astazi, de a omite fapte sau detalii, va poate afecta pe amandoi.

Singurul lucru care tine disputele dintre cofondatori departe este pasiunea pentru o cauza comuna. Asigura-te ca, atat tu cat si cofondatorul tau, va doriti sa rezolvati aceeasi problema si aveti pasiunea comuna sa o faceti. Aceasta ar putea fi cea mai dificil de gasit calitate intr-un cofondator, dar merita sa astepti pana cand vei gasi pe cineva care va impartasi aceeasi pasiune ca si tine.

 

  1. Onestitate si incredere

Startup-urile esueaza, greselile se mai intampla si oricine are momente in care ia decizii gresite. Acestea sunt niste adevaruri incontestabile in lumea afacerilor. Desi nu poti evita acest tip de evenimente 100%, poti totusi diminua sansele de esec prin angajarea unui cofondator care sa aiba o reputatie de a fi onest si de incredere.