Sunt multi politicieni care iau decizii economice egoiste, dar astazi vorbim despre cele care au fost bine intentionate, dar au avut rezultate mai putin benefice.

#1. Initiativa de exterminare a Cobrei Regale

Pe vremea cand britanicii conduceau India, au incercat sa extermineze Cobra Regala prin oferirea unei recompense pentru fiecare sarpe mort adus. Initial, pare o idee buna, dar dupa cateva luni au realizat ca aceasta strategie a facut Cobra Regala mult mai valoroasa, iar antreprenorii au inceput sa isi deschida crescatorii de serpi, pentru a-si asigura un venit. Cand britanicii au descoperit aceasta strategie, au incetat sa mai plateasca recompensa initiala, iar antreprenorii, vazand ca serpii nu mai au valoare, i-au eliberat. Global, in urma deciziei luate, populatia de serpi veninosi din zona a crescut semnificativ. Aceasta decizie este numita de economisti “Efectul Cobra” si este un foarte bun exemplu de politica, a carei rezulate au fost exact opuse fata de cele intentionate.

#2. Actul speciilor pe cale de disparitie din 1973

Vreau sa specific pentru inceput faptul ca sunt impotriva braconajului si sustin proiectele de protejare a speciilor pe cale de disparitie, dar in unele cazuri rezultatele legilor au fost exact opuse. Ciocanitoarea rosie este o pasare foarte mica, localizata in sud-vestul Statelor Unite, iar din cauza unor factori externi, populatia ei a scazut sub 1%. Actul speciilor pe cale de disparitie spunea ca, in cazul oricarei ciocanitori gasite in cadrul unei proprietati private, proprietarului ii era interzis sa faca orice fel de exploatare de resurese, pe perioada in care pasarea stationa pe a lui proprietate. Aceasta politica a condus la o initiativa de a ucide si a ingropa pasarile gasite, inainte ca guvernul sa le poate identifica, pentru a evita sanctiunile pe care le aducea pasarea.

Citeste mai jos

#3. Controlul pretului initiat de Nixon

La inceputul anilor 70, guvernul Statelor Unite ale Americii se lovea de cresterea inflatiei, iar pentru a opri preturile din crestere, presedintele Nixon a inghetat preturile si salariile. Decizia a fost primita bine de publicul larg si unii spun ca a ajunt la inceput, dar in anul 1973 deja era evident ca decizia doar a facut ca lucrurile sa se inrautateasca. Consiliul care a setat limitele la preturi a permis unora dintre ele sa creasca, in timp ce restul ramaneau la fel. De exemplu, pretul pentru grau poate creste, dar pretul pentru gaini trebuia sa ramana blocat. Rezultatul a fost ca producatorii aveau mai putina hrana pentru animale, pe cand pretul animalelor ramanea la fel, iar multi au gasit ca este neprofitabil sa participe la piata cu produse si au gasit ca este mai bine sa inece puii, decat sa ii creasca pentru a-i vinde. Aspectul pozitiv care a venit din aceasta situatie a fost ca, pentru prima oara in istoria umanitatii, a fost demonstrat la scara larga impactul negativ al controlul pretului de catre guvern.

Citeste si:  3 moduri prin care sa incepi o afacere cand nu ai finante

#4. Rascumpararea sclavilor din Sudan

Din nou, sunt contra braconajului si cu siguranta nu sunt de acord cu sclavia. Atunci, ce poate fi gresit in legatura cu organizatii de caritate care cumpara si elibereaza sclavi? In anii 90, cateva grupari care sustin drepturile omului, au decis sa sfarseasca sclavia prin cumpararea si eliberarea sclavilor. Initial a parut o idee buna, dar din punct de vedere economic, cand esti dispus sa cumperi un bun, ii conferi valoare, ceea ce conduce la crearea cerintei de piata. Rezultatul initiativei a fost ca, cei care vindeau sclavi au fost mult mai stimulati sa captureze oameni cu scopul de a-i vinde.

#5. Interzicerea alcoolului

Ca in toate cazurile de mai sus, aceasta lege poate parea o idee buna, dar repercusiunile au fost colosale. Consumul de alcool nu a scazut, ci toata industria a fost mutata in piata neagra. Traficul cu alcool a luat amploare, iar capii mafiei au inceput sa investeasca in filiale de contrabanda. Aceeasi problema a aparut in Rusia, in anul 1914, iar repercusiunile au fost dezastruoase. Dupa ce au teminat toate proviziile de alcool facut acasa, oamenii disperati au ajuns sa bea spirt iar apoi sampon si lotiune de corp. Da, ai citit bine; mii de oameni au ajuns la spital intoxicati dupa ce au baut sampon.