Intalnirile pot fi metode eficiente pentru colaborari – cateodata, nu exista cale mai buna de a gasi solutia unei probleme sau de a indeplini un task, decat adunand toti oamenii intr-o sala pentru a discuta problema. Din pacate, cand majoritatea oamenilor sunt dornici sa contribuie, vocea anumitor colegi – deseori tineri sau femei – se pierde in conversatie.

Aminteste-ti ca muncesti mult pentru a-ti pastra pozitia, tocmai de aceea, opinia ta este valoroasa. Considera modalitatile urmatoare strategii de a te face auzit in cadrul intalnirilor.

Citeste mai jos

1. Aseaza-te la mijlocul mesei/ biroului

Este foarte probabil ca, pozitionat in extremitatea mesei, sa nu fii ascultat. Pozitionandu-te in centru, nu numai ca te situezi in mijlocul conversatie, ci induci ideea ca esti esential in discutie.

2. Intra in conversatie cu tact

De obicei, atunci cand vorbim cu o singura persoana sau intr-un grup restrans, asteptam o mica pauza a celui care vorbeste, pentru a lua cuvantul. Intr-o intalnire de afaceri, inconjurat de colegi cu opinii multiple, aceste pauze apar foarte greu. Intreruperea este o arta. Pari mai putin nepoliticos daca afirmi „Daca am inteles bine, vrei sa spui ca…” sau spui „Imi place sugestia lui si recomand sa facem si…”.

3. Vorbeste cu incredere

Cu cat pari ca stii ce spui si crezi in ideile tale, cu atat ceilalti iti asculta cu placere parerile. Incearca sa evizi replici precum „eu cred”, ”in opinia mea”, „asta cred doar eu” sau „nu stiu daca este o idee buna, insa…”. Folosind aceste replici, pari ca iti subestimezi opiniile si lasi usa deschisa altora sa faca la fel.

Citeste si:  Cele mai importante abilitati ale unui manager excelent

4. Controleaza-ti limbajul corpului

Urmareste limbajul corpului celorlalti colegi din incapere – in special al celora care iau cuvantul des si atrag atentia. Stau drept pe scaun, intra brusc in conversatie, folosesc gesturi pentru a indica o adaugire etc.? Imita-i atunci cand e randul tau sa vorbesti, fara a face miscari bruste si jucause, care pot distrage atentia.

Citeste mai jos

Da-ne un like sau aboneaza-te la newsletter-ul nostru pentru a primi ebook-ul gratuit:

  • Portal Management Management si Leadership

    Tehnici de vanzare


Numele tau (obligatoriu)

Adresa ta de email (obligatoriu)

5. Nu te lasa intrerupt

Cand in sfarsit ai acaparat atentia tuturor, mentine-ti pozitia pana termini ce ai de spus. Daca altii incearca sa te intrerupa, este politicos sa spui „Lasa-ma, te rog, sa termin fraza”, „Inainte de a trece mai departe, mi-ar placea sa adaug ca…” sau „Mi-ar placea sa va aflu parerea, insa vreau sa termin un lucru de spus”.