De cat de mult capital ai nevoie cu adevarat pentru a pune pe picioare o afacere? Raspunsul la aceasta intrebare este unul dintre motivele pentru care un plan de afaceri solid este atat de important.

Daca strangi prea putini bani risti sa intri in criza inainte ca a ta afacere sa poata incepe. Tine minte ca daca previziunile iti arata ca vei avea un flux pozitiv de numerar intr-un an, acele disponibilitati de numerar viitoare vor putea alimenta cresterea, asta in plus fata de capitalul de pornire strans de la investitori.

In continuare iti prezentam anumite reguli valabile pentru strangerile de fonduri intr-o afacere:

Citeste mai jos

  1. Estimeaza de ce suma ai nevoie pentru afacere si apoi dubleaza rezultatul

Daca poti evita rundele aditionale de strangeri de fonduri, vei evita durerile de cap si intreruperile, si de multe ori vei ajunge sa pastrezi mai mult din compania ta.

 

  1. Estimeaza veniturile intr-o maniera optimista, dar realista

Pastreaza-ti proiectiile optimiste, dar realiste. Furnizeaza cercetari si date care iti sustin concluziile. Investitorii tai potentiali stiu ca antreprenorii sunt oricum mereu optimisti si asta duce la scaderea ratei de crestere, indiferent de ce vei spune tu. Daca vei incepe de undeva mai de sus, vei putea ajunge la o oferta mai buna decat daca ai fi inceput de jos.

 

  1. Pastreaza o stare de echilibru si control

Daca nu ai dreptul de proprietate majoritar atunci esti prin definitie un actionar minoritar. Asta inseamna ca poti fi eliminat din propria afacere daca majoritatea voteaza impotriva ta. Orice decizie pe care o iei sau sugestie pe care o faci poate fi intoarsa impotriva ta sau poate fi ignorata.

Citeste si:  Intocmirea planului financiar

Ar trebui sa fii un partener respectuos cu investitorii tai, dar nu incat sa fii subordonatul lor. O exceptie de la lucrul acesta este in cazul in care compania ta este un SRL al carei acord de functionare iti ofera drepturi speciale si autoritate de luare a deciziilor care iti permit sa pastrezi controlul chiar si cu un pachet minoritar de actiuni.

 

  1. Da dovada de incredere si pasiune

Increderea in sine este extrem de importanta. Cand ceri bani, nu arata niciodata slabiciune sau disperare. Investitorii vor sa-si incredinteze banii unei persoane in care cred.

 

  1. Prezinta documente de investitii la intalnire

Pune-ti la punct termenii standard si modifica-i doar daca e in interesul tuturor. Niciun investitor nu ar trebui sa obtina o oferta mai buna doar pentru ca pot negocia un aranjament mai bun. Fii pregatit sa arati cat de implicat esti in afacere. Investitorii vor sa stie ca ei nu sunt singurii care isi pot asuma un risc, dar nu trebuie neaparat sa vii cu finante. Trebuie doar sa demonstrezi cat de implicat si motivat esti in aventura ta.

Citeste mai jos

Da-ne un like sau aboneaza-te la newsletter-ul nostru pentru a primi ebook-ul gratuit:

  • Portal Management Finante si Economie

    Tehnici de vanzare


Numele tau (obligatoriu)

Adresa ta de email (obligatoriu)

Are sens. Cu cat ai mai mult de pierdut, cu atat mai mult vei lucra din greu pentru a reusi. Daca nu ai niciun ban pentru a investi in avans va trebui sa convingi investitorii cu increderea ta, pregatirea ta si dovezile angajamentului tau pentru succesul privind viitoarea ta afacere.