Utilizarea eficienta a limbajului corporal joaca un rol-cheie in comunicare. Felul in care gesticulezi, te misti si folosesti spatiul in care comunici, dezvaluie cat de puternic, sigur si convins esti de ceea ce trasmiti. Iata cateva sfaturi pentru un limbaj al corpului puternic, care te va ajuta sa iti eficientizezi modul in care vorbesti in public.

1.Pentru a-ti spori increderea, asuma-ti o pozitie puternica

Cercetarile de la scolile de afaceri din Harvard si Columbia arata ca mentinerea corpului in pozitii expansive, de dominanta pentru doar doua minute (inclinat pe spate, cu mainile la ceafa si cu picioarelor pe un birou sau in picioare, cu picioare si bratele larg deschise, ca si cand ai cere socoteala) stimuleaza niveluri ridicate de testosteron – hormonul puterii si al dominantei – si niveluri scazute de cortizol, un hormon al stresului.

Citeste mai jos

Incerca acest lucru atunci cand te simti incoltit, dar vrei sa pari increzator. In plus fata de provocarea schimbarilor hormonale atat la barbati, cat si la femei, aceste pozitii conduc la cresterea sentimentelor de putere si la o toleranta mai mare pentru risc. De asemenea, studii au constatat ca oamenii sunt mai des influentati de ceea ce cred despre tine, decat de ceea ce spui.

2. Pentru a incuraja participarea, arata-le ca ii asculti si ii intelegi

Daca doresti ca oamenii sa interactioneze cu tine, concentreaza-te pe o singura activitate. Evita tendinta de a-ti verifica mesajele, de a verifica ceasul sau de a afla cum reactioneaza ceilalti participanti. In schimb, concentreaza-te pe cei care vorbesc, intorcandu-ti capul si trunchiul, pentru contact vizual. Inclinandu-te inainte, dand din cap si inclinandu-ti capul, sunt alte modalitati nonverbale prin care arati ca esti implicat si acorzi atentie. Este important sa auzi si sa asculti oamenii. Este la fel de important sa te asiguri ca sunt constienti ca ii asculti.

Citeste si:  Grace Bonne: Despre ce trebuie sa vorbim mai des in afaceri?

3. Pentru a te conecta instantaneu cu cineva, da mana cu el

Contactul sau atingerea este cea mai primitiva si puternica conexiune nonverbala. Atingerea cuiva pe brat, pe mana sau pe umar pentru o perioada de 1/40 de secunde creeaza o legatura umana. La locul de munca, atingerea fizica si caldura sunt stabilite prin traditia de strangere de mana, iar acest contact tactil creeaza o legatura durabila si o impresie pozitiva. Studii arata ca oamenii au de doua ori mai multe sanse sa isi aminteasca de tine daca va strangeti mainile. Cercetatorii au constatat ca oamenii reactioneaza la aceia cu care isi strang mana, prin faptul ca sunt mai deschisi si mai prietenosi.

4. Pentru a stimula o atmosfera buna, zambeste

Un zambet autentic nu numai ca iti stimuleaza propriul sentiment de bunastare, ci ii spune si celor din jurul tau ca esti deschis, cooperativ si demn de incredere. Un zambet veritabil vine incet, inchide ochii, lumineaza fata si dispare incet. Cel mai important lucru este ca zambetul influenteaza direct modul in care alti oameni te percep. Cand zambesti cuiva, aproape intotdeauna primesti un zambet la schimb. Si, pentru ca expresiile faciale declanseaza sentimente corespunzatoare, zambetul pe care-l primesti in realitate schimba starea emotionala a persoanei intr-un mod pozitiv.

5. Pentru a imbunatati discursul, gesticuleaza

O regiune din creier numita zona Broca, care ne permite sa vorbim, este activa nu numai atunci cand vorbim, ci si atunci cand ne folosim mainile. De vreme ce gestul este integrat in vorbire, a gesticula pe masura ce vorbim ne influenteaza perceptia asupra discursului.
Ori de cate ori includem gesturile in discursuri, constatam ca se imbunatateste. Experimenteaza acest lucru si vei descoperi ca actul fizic al gesturilor te ajuta sa iti formezi ganduri mai clare si sa abordezi un limbaj mai declarativ.