Multi oameni cred ca a merge la scoala, a avea note excelente, a munci enorm si a avea un job bun sunt cheia succesului. Astazi, o educatie de calitate si o slujba avantajoasa sunt status quo, pentru ca aceste metode nu reprezinta intotdeaua o formula pentru succes. Acest lucru, insa, nu anuleaza in niciun fel rolul educatia prin scoala, faptul ca ea reprezinta o temelie puternica in dezvoltarea noastra, ca oameni in societate.

Educatia formala isi are locul ei, nefiind completa fara merite si rezultate, insa unii oameni au reusit sa ajunga mari, fara studii superioare. Aici gasesti 8 antreprenori care nu au avut parte de o educatie formala completa, dar capabili sa gestioneze si sa finalizeze o afacere grozava.

Citeste mai jos

Steve Jobs

steve-jobs-shutterstock

Nu cred ca exista multi oameni care sa nu fie familiarizati cu povestea de viata a lui Steve Jobs, co-founder Apple. Imediat ce a absolvit Liceul Homestead in 1972, el a ajuns sa renunte la Colegiul Reed, o educatie pe care parintii lui nu si-o puteau permite.

In anul mortii lui, 2012, Jobs detinea o avere de 11 miliarde de dolari. Nu-i rau pentru unul care a renuntat la facultate. Steve Wozniak, omologul lui Jobs, avea in cont 100 milioane de dolari, nici el neterminand studiile superioare.

Richard Branson

richards-branson-shutterstock

Valoarea muncii lui Richard Branson este estimata la 4,9 miliarde de dolari. Fondator al Virgin Atlantic Airways, Virgin Records, Virgin Mobile si altor branduri Virgin, Branson nu a terminat niciodata liceul, parasind studiile la 16 ani. Pe langa acest lucru, a fost dislexic si nu a obtinut performante academice.

Asta nu l-a impiedicat sa isi faca un nume in lume. Astazi, Branson vorbeste despre importanta educatiei si crede cu tarie ca scoala ar trebui sa aiba rolul de a descoperi calitati si abilitati si de a ajuta viitori antreprenori.

Dave Thomas

dave-thomas-wendys

Fondator si CEO al imperiului fast-food Wendy’s, a renuntat la liceu pentru a lucra full time la Hobby House Restaurant in Fort Wayne, Ind. Inainte de a muri in 2002, la 69 de ani, detinea o avere de 99 milioane de dolari.

Thomas a deschis prima locatie Wendy’s in 1969, dar a avut o multime de suisuri si coborasuri inainte de a incepe sa apara in sute de campanii publicitare. A fost apreciat de publicul TV de pretutindeni si a devenit un nume cunoscut in anii ’90.

David Green

david-green-facebook

David Green, a carei avere se intinde la 6 miliarde de dolari, nu a urmat o facultate. Acest fondator al Hobby Lobby, un lant de magazine art & craft, are o diploma de absolvire a liceului. Si-a inceput mica afacere cu 600 de dolari, iar in 1972 s-a dezvoltat atat de mult, incat a fost capabil sa isi deschida propriul magazin.

Green este un cunoscut filantrop. A donat jumatate din castigurile companiei diferitelor asociatii evangheliste. In 2012, s-a spus despre el ca a donat in jur de 500 milioane de dolari.

Larry Ellison

larry-ellison-wikicommon

Primul CEO al Oracle, a renuntat la doua facultati. Averea sa? ,,Doar” 54 miliarde de dolari. Dupa ce a construit bazele de date ale CIA, a fondat Software Development Laboratories (SDL) in 1977, cu inca doi parteneri. Aceasta companie a devenit mai tarziu Oracle Systems Corporation in 1982.

Citeste si:  Nevoi psihologice ale personalului - motivarea non-financiara

Astazi, multimiliardarul a renuntat la pozitia de CEO, ramanand presedinte si director tehnologic la Oracle. Scopul sau nu a fost niciodata sa devina bogat, ci mai degraba sa creeze un mediu de lucru in care sa se poata bucura.

Citeste mai jos

Da-ne un like sau aboneaza-te la newsletter-ul nostru pentru a primi ebook-ul gratuit:

  • Portal Management Management si Leadership

    Tehnici de vanzare


Numele tau (obligatoriu)

Adresa ta de email (obligatoriu)

Kevin Rose

kevin-rose-twitter

Acest antreprenor, care are mai putin de 40 de ani, este co-fondator Revision3, Pownce and Milk, dar cel mai cunoascut este pentru colaborarea cu Digg. A intrat a Universitatea Nevada in Las Vegas, specializarea informatica, dar a renuntat dupa doi ani.

Astazi, Rose este CEO la HODINKEE, este un membru de conducere al Tony Hawk Foundation si consilier la Google Ventures.

Michael Dell

michael-dell-twitter

Michael Dell, desigur, este fondatorul Dell Computers. Averea sa este estimata la 20 miliarde de dolari. A intrat la Univeristatea din Texas, dar a renuntat usor. In camera de camin, el a inceput sa stabileasca bazele a ceea ce a devenit Dell. Dupa ce a simtit gustul succesului prin vanzarea unor upgrade-uri pentru computerele personale, a trecut la o afacere mult mai dezvoltata.

Din 1992, Dell a devenit cel mai tanar CEO in clasamentul Fortune 500, la varsta de 27 de ani.

Rachael Ray

<> at FOX Studios on November 3, 2015 in New York City.

Aceasta stea a TV show-urilor de gatit, autor si femeie de afaceri nu a merg niciodata la o facultate si nu a avut alte cursuri in arta culinara. Averea sa se invarte in jurul sumei de 60 milioane de dolari.

Dupa ce si-a lansat propriul talk show in 2006,  s-a promovat in multele emisiuni The Oprah Winfrey Show. De asemenea, a aparut si in alte emisiuni populare.

 

Morala? O personalitate de conducator gaseste mereu o cale. Educatia formala poate reprezenta uneori o treapta sau un blocaj pe drumul succesului, insa acest lucru depinde foarte mult de noi, de capacitatile noastre cognitive. Daca educatia formala dovedeste a fi un obstacol, toti cei cu spirit antreprenorial o vor da la o parte si isi vor alege propria cale, prin autoeducatie. Poti fi premiant si sa nu poti socializa, in asa fel incat sa iti poti dezvolta o afacere. Insa, sunt oameni care nu au avut rezultate deosebite in scoala, dar au reusit sa conduca un business, deoarece au avut alte abilitati.

Astazi, exista multe cai de a invata si dezvolta aptitudini de care ai nevoie pentru a deveni un antreprenor de succes. A invata acasa este o optiune pentru foarte multi, in special daca ai dorinta de a avansa in propriul ritm sau daca ai copii ambitiosi, cu o gandire independenta.

Ai posibilitatea de a gasi ebook-uri, cursuri audio, podcast-uri sau alte resurse minunate pe o gama larga de subiecte, care iti ofera oportunitatea de a-ti urma pasiunile si de a-ti hrani foamea pentru cunoastere.