Despre domeniul traducerilor si tot ce implica acesta sunt multe de spus. Interesul publicului este insa de a cunoaste, cel putin, contextele in care anumite acte si servicii suplimentare sunt necesare. Spre exemplu, un subiect de interes pentru acesta il reprezinta apostila.

In intampinarea celor care necesita clarificari cu privire la cand este necesara apostila sau alte detalii ce o vizeaza, precum si a celor care au nevoie de un astfel de serviciu vin specialistii centrului Inova Translations. Iata mai departe care sunt in linii mari aspectele ce vizeaza aceasta categorie de servicii.

Apostila si ce reprezinta aceasta

Este vorba despre certificatul care se elibereaza numai de catre o autoritate competenta a unui stat semnatar al Conventiei de la Haga. Este necesara in cazul actelor oficiale ce se intocmesc in tara in discutie si care se vor prezenta pe teritoriul altui stat, de asemenea semnatar al acestei conventii.

Citeste mai jos

Motivul pentru care se elilbereaza apostila este de a autentifica originea unui act care este oficial. In acest fel se va preveni folosirea altora, false de altfel, pentru a produce diverse efecte juridice nedorite.

In ce conditii se poate elibera apostila?

Pentru a solicita eliberarea unei apostile ce vizeaza acte oficiale administrative care au fost emise de cadre ale administratiei publice locale sau centrale, dar si de alte organe cu autoritate administrativa din tara, trebuie apelat la biroul apostila din institutiile prefectului.

Apostila trebuie sa includa semnatura subprefectului judetului, care este desemnat de prefect sau de persoana imputernicita in acest sens.

Ce acte sunt necesare pentru eliberarea apostilei?

Exista o lista cu actele in cazul carora este necesara apostilarea. Iata care sunt acestea.

Citeste mai jos

  • Actele care infatiseaza starea civila – certificatele de nastere, casatorie si deces;
  • Actele pentru schimbarea numelui in maniera administrativa – certificatele pe care le elibereaza serviciile comunitare publice de evidenta, dispozitiile;
  • Certificatele ce vizeaza cetatenia si domiciliul;
  • Cazierul judiciar, fiscal si altele de aceeasi natura;
  • Adeverintele de venit, certificatele de rezidenta fiscala;
  • Actele de studii – bacalaureat, licenta, master, doctorat;
  • Acte care dovedesc o anumita calificare;
  • Acte de natura medicala;
  • Actele de cununie, botez etc.;
  • Certificate ce confirma realitatea sau exactitatea unui fapt.
Citeste si:  Detii o companie si ai nevoie de un dulap metalic? Iata 3 avantaje de care poti beneficia si tu!

Pentru ce tipuri de acte nu este necesara apostila?

Pentru a nu plati o suma de bani inutil, inainte de a solicita acestea servicii trebuie cunoscute cele care nu necesita apostila. Intra in aceasta categorie actele de identitate si pasapoartele, respectiv acele acte care au fost emise de autoritati romane si se vor utiliza in alte state decat cele care au semnat Conventia de la Haga. In cazul lor este necesara insa supralegalizarea. Intra in lista acestora si copiile actelor care au semnatura privata, copiile unor acte administrative, livretele de familie, hotararile judecatoresti.

Nu oricine poate solicita apostilarea actelor!

Pentru a elibera o apostila este necesar ca persoana in cauza sa fie titulara actului, respectiv sotia/sotul titularului sau o ruda pana la al doilea grad. Desigur ca va fi necesara si dovada ce atesta relatia atunci cand actul de identitate nu este transparent in acest caz.

O alta situatie in care se mai poate elibera apostila este cea in care o solicita o persoana fizica ce dispune de imputernicire avocationala sau de procura notariala, respectiv o persoana juridica ce are la dispozitie contractul ce ii ofera acest drept, el primind delegatie pentru asta.

Totodata exista posibilitatea de a depune documente si prin corespondenta, numai atunci cand se au in vedere si se indeplinesc doua conditii: insotirea actului de celelalte necesare pentru a elibera apostila, iar cea de-a doua ca documentele sa fie primite prin curierat rapid, cu confirmarea primirii.

Cei care doresc sa elibereze o apostila pentru un anumit act in cadrul centrului de traduceri Inova Translations trebuie sa se prezinte cu o serie de acte. Este vorba despre cererea pentru care se solicita eliberarea acesteia, de actul pentru care se face solicitarea si acesta in general, precum si de dovada ca au fost platite taxele pe care le impune eliberarea sa.

De asemenea, cei care doresc sa afle si alte informatii cu privire la apostile, legate de care sunt statele semnatare ale Conventiei de la Haga, spre exemplu, sau ce taxe trebuie platite in acest sens, pot intra in contact cu specialistii. Pe site-ul servicii-traduceri.ro sunt disponibile servicii profesionale in acest sens.