Negociere: o conversatie formala intre doua sau mai multe persoane cu intentia de a ajunge la un acord comun. Este de mentionat ca fiecare participant are ceva de oferit pe care restul grupului doreste sa il obtina.

  • Fii mereu pregatit. Trebuie sa fii in stare sa discuti fiecare aspect al intelegerii si sa stii de la inceput ce esti dispus sa modifici din pretentiile tale. Este important sa cunosti in detaliu membrii discutiei si sa ai un plan bine stabilit. Daca te arati indecis, participantii vor observa asta si vor incerca sa profite pe cat posibil.
  • Cea mai buna alternativa a negociatului. Cel mai important aspect al unei negocieri este sa stii dinainte care sunt optiunile in cazul in care nu ajungi la nicio intelegere. Uneori, trebuie sa accepti faptul ca nu se poate ajunge la un acord comun si urmeaza doar sa le urezi un salut de adio interlocutorilor. Daca ei nu pot vedea valoarea produsului pe care il oferi, nu are rost sa iti pierzi timpul cu discutii inutile. In acest caz, va fi nevoie sa te retragi, deci este bine sa te pregatesti dinainte si pentru aceasta alternativa.
  • Fii deschis si radical. Trebuie sa te asiguri ca sunteti mereu pe aceeasi pagina. Noi castigam atunci cand tu castigi. Ar fi bine sa te simti confortabil in discutie, in asa fel incat sa poti accentua sau intoarce discutia la un anumit subiect. Aceasta metoda functioneaza numai daca nu iti lasi ego-ul sa preia comanda discutiei. Este important sa faci o oferta care sa fie profitabila si pentru ceilalti participanti, nu numai pentru tine.
Citeste si:  5 regului pentru vanzari de succes

Cand negociezi, setezi o limita inferioara a pretului. Dupa ce ofertezi, participantii intalnirii nu vor dori sa mai lucrezi cu un pret mai mare de atat. Ai grija! Daca ai un pret de plecare prea mic, sunt sanse sa nu mai poti urca de la el dupa ce l-ai prezentat.