Sefii companiilor din Europa nu sunt atat de eficienti pe cat se crede, iar unii dintre acestia au carente importante de pregatire, arata un studiu realizat in mediul consiliilor executive ale unor firme europene. Pe de alta parte, spre comparatie, cercetarea mai indica faptul ca in Canada, de pilda, unul din secretele corporatismului este reprezentat de calitatea ridicata a acestuia.

Cercetarea arata ca din pacate, atunci cand vorbesc despre ceea ce vad in board-urile companiei, directorii europeni nu inteleg mersul lucrurilor, se comporta ca niste sefi, nu ca niste manageri adevarati si nu isi petrec mult timp ca sa isi duca la indeplinire sarcinile.

Citeste mai jos

Trebuie spus ca studiul da exemplul Canadei, care potrivit INSEAD, se afla pe prima pozitie a topului guvernantei ISS, SUA aflandu-se pe locul doi, acestea fiind urmate de tarile europene.

Sefii din Canada stiu cum sa ofere o atentie deosebita unor domenii importante, fata de cei din Europa. Conform studiului INSEAD, sefii canadieni sunt mai predispusi decat europenii sa recunoasca ca lipsa lor de experienta a cauzat obtinerea unor performante mai mici. Pe de alta parte, specialistii vorbesc despre faptul ca liderii canadieni obtin mai multa experienta in activitatea lor, inainte ca acestia sa poata prelua anumite functii de conducere in consiliile de administratie ale unor companii.

Managerii europeni nu se bazeaza pe discutiile in care directorii pot vorbi deschis, intr-un cadru discret, iar companiile din Canada sunt de 3 ori mai preocupate de asa ceva, arata cercetarea.

Mai mult de 50% dintre sefii unor firme din Europa recunosc ca board-urile acestora nu includ nici o femeie!

Sefii din Europa ocupa in acest clasament o pozitie aflata inaintea celor din Canada in ceea ce priveste diversitatea sexelor. De pilda, in Canada, tot mai multe board-uri gazduiesc cel putin o femeie, in timp ce in Europa, anumite board-uri includ chiar mai multe reprezentante ale sexului frumos.

Totusi, lucrurile nu stau chiar asa de bine, deoarece peste jumatate dintre sefii unor firme din Europa recunosc ca board-urile acestora nu includ nici o femeie, desi in altele sunt mai multe! Atunci cand se pune problema proceselor din consiliile executive si planul de succesiune, cercetarea mai arata faptul ca procesele de evaluare sunt mai putine in cazul europenilor fata de canadieni.

Din aceasta cauza, costurile unor decizii si riscurile privind distrugerea reputatiei companiei ar putea fi foarte mari. Managerii din Europa sunt mai increzatori in modelele de performanta fata de cei din Canada, iar expertii sunt de parere ca acest aspect arata ca influenta SUA in privinta asteptarilor salariale exagerate ii afecteaza pe canadieni mai des decat pe europeni.

Citeste si:  5 lucruri pe care trebuie sa le faci inainte de a iti incepe propria afacere

S-a mai constatat ca pe continentul european exista mai multe firme de familie decat in Canada.

Citeste mai jos

Da-ne un like sau aboneaza-te la newsletter-ul nostru pentru a primi ebook-ul gratuit:

  • Portal Management Management si Leadership

    Tehnici de vanzare


Numele tau (obligatoriu)

Adresa ta de email (obligatoriu)

De asemenea, circa doua treimi din nominalizarile executive in Europa sunt realizate prin intermediul relatiilor directorilor, si nu prin recomandari de management sau ale unor institute de cercetare. Multe decizii de acest fel se iau in mod precipitat, in ultimul minut, iar asta ar putea indica faptul ca directorii foarte buni nu sunt identificati la timp si oportunitatile sunt pierdute. Cu toate acestea, numai 1/5 dintre sefii din Europa sustin ca firmele lor apeleaza la metode sofisticate in directia mentionata si nu sunt de acord cu asertiunea ca reglementarile pot reprezenta o solutie.

Pe de alta parte, exista multe situatii cand managerii europeni ii trateaza pe unii actionari ca pe niste subordonati, iar acest tip de comportament ar trebui sa fie corectat. Specialistii sustin ca sefii trebuie sa isi inteleaga responsabilitatile in fata companiilor, actionarilor si a grupurilor de interese.

Cercetarea mai arata faptul ca atat liderii de companii europeni, cat si cei canadieni sunt de parere ca directorii trebuie sa participe in fiecare an la cursuri de perfectionare si specializare. Studiul mai indica faptul ca si pentru directorii europeni, dar si pentru cei canadieni, planificarea reprezinta o prioritate pentru a avea succes in viitor.

 

Mihai Matei

 

Ai o functie de conducere si vrei sa iti eficientizezi relatia asupra echipei? 

Vrei sa inveti cum sa iti conduci echipa si mai bine si sa obtii, alaturi de ea, rezultate remarcabile? 

Vrei sa inveti sa fii un lider pentru cei din jurul tau, chiar daca nu lucrezi intr-o pozitie de conducere?

Atunci te asteptam la Trainingul  “Liderii Se Fac, Nu Se Nasc”. Mai multe detalii, aici!