Camera lui Ames este una dintre cele mai cunoscute iluzii optice. A fost creata de oftalmologul american Adelbert Ames Jr, in anul 1964, bazat pe un concept al omului de stiinta german Hermann von Helmholtz.

Camera distorsionata se bazeaza pe ideea pierderii perspectivei normale spre crearea unei iluzii optice. La vizualizarea obiectelor sau a oamenilor dintr-o camera Ames, o persoana care se pozitioneaza intr-un colt pare sa fie considerabil mai mare decat o alta persoana care sta in coltul opus.

Citeste mai jos

camera lui ames

La o prima privire, camera pare a avea o forma normala dreptunghiulara, fapt datorat modului in care oamenii sunt obisnuiti sa perceapa o camera costruita normal, din experientele trecute. Exista, asadar, doua iluzii asociate cu camera lui Ames. In primul rand, camera pare cubica atunci cand este privita din fata, in timp ce ea este in forma de trapez.

In al doilea rand, oamenii sau obiectele din camera par sa creasca sau sa se micsoreze in momentul in care se deplaseaza dintr-o parte in alta. Acest truc este de asemenea legat de forma specifica a camerei.

2018-11-23 14_26_29-Editare articol ‹ Portal Management — WordPress

Tavanul este inclinat, insa pentru privitor acesta pare drept, astfel incat atunci cand o persoana se pozitioneaza intr-un colt al acesteia da impresia a fi urias, in timp ce o alta persoana care sta in coltul opus pare a fi un pitic. Iluzia este atat de puternica incat, daca una din cele doua persoane se plimba dintr-un colt in altul pare ca se micsoreaza sau se mareste.

Citeste mai jos

Desi podeaua pare ca se afla la acelasi nivel este, de fapt, inclinata. Peretii nu sunt perpendiculari cu podeaua, chiar daca iluzia ne sugereaza acest lucru, ci sunt oblici. Ochii si creierul privitorului sunt pacaliti, pentru ca sunt obisnuiti sa vada si sa inteleaga o camera normala cu forma dreptunghiulara.

Citeste si:  Cum alegem culoare potrivita a lentilelor ochelarilor de soare?

Aceasta iluzie optica este adesea folosita in filme pentru a manipula dimensiunile unor personaje in comparatie cu altele. Cea mai cunoscuta utilizare a Camerei lui Ames este in realizarea filmului Stapanul Inelelor. Aceasta a fost folosita pentru a crea diferenta de inaltime dintre hobbiti si Gandalf. Regizorii nu si-au dorit sa modifice digital scenele. Ei voiau ca actorii sa fie impreuna in acelasi timp pe acelasi set de filmare.

O alta bine-cunoscuta utilizare a Camerei lui Ames in cinematografie este pe platourile de filmare ale celebrei serii Harry Potter. A fost utilizata pentru a-l face pe Hagrid sa apara mult mai inalt decat este.

Camera lui Ames poate fi vazuta in Bucuresti la Museum of Senses. Daca esti curios sa vezi daca iluzia te poate pacali si pe tine sau daca vrei sa te pui in locul unui urias sau al unui pitic, hai la muzeu. Vino alaturi de prietenii tai si descopera fascinanta lume a perspectivei redata de Camera lui Ames si alte exponate cu totul si cu totul surprinzatoare. Mai mult, vei ramane si cu cateva imagini memorabile cu tine si prietenii tai pitici si uriasi.