Munca depusa in fiecare zi in cadrul unei firme poate fi obositoare, sarcinile se tot aduna, stresul creste exponential, iar angajatii pot ajunge in situatia de a fi lipsiti de motivatie si de eficienta sau de a cadea victime rutinei cotidiene. Deseori, se intampla ca sefii sa isi puna intrebari referitoare la cum ar putea sa procedeze pentru a creste productivitatea si eficienta oamenilor din subordine.

Raspunsurile pot fi foarte aproape de acestia, insa se intampla ca uneori, acestea sa fie total neasteptate si inedite. De exemplu, cunoscutul miliardar din SUA, Richard Branson, cel care controleaza corporatia Virgin Media, a afirmat ca pentru a avea in firma sa niste angajati multumiti, dar si eficienti in munca pe care o fac, le-a permis celor care activeaza in Statele Unite si Marea Britanie sa isi ia concediu atunci cand isi doresc si pentru ce perioade de timp au nevoie.

Citeste mai jos

Miliardarul a descris pe larg situatia in cartea sa, numita „The Virgin Way: Everything I know About Leadership”, lucrare in care explica cateva metode de a imbunatati perfomantele angajatilor si de a obtine un maxim de eficienta din partea unui salariat multumit de jobul sau.

Potrivit lui Branson, multi angajati sunt stresati de faptul ca nu reusesc sa obtina un echilibru intre jobul lor si situatia familiala, iar de aici apar o gramada de probleme, care ii determina pe acestia sa nu se focuseze pe sarcinile trasate de sefi, ci sa fie aproape tot timpul nemultumiti si frustrati ca nu pot petrece mai mult timp alaturi de cei dragi.

Miliardarul din SUA scrie in cartea sa ca „ramane doar la latitudinea angajatilor daca decid sa lipseasca doar cateva ore de la munca sau sa isi ia cateva zile libere ori chiar o luna intreaga”.

Teoria afaceristului a fost deja pusa in aplicare in cadrul corporatiei pe care o conduce, in birourile Virgin din SUA si Marea Britanie. Afaceristul afirma ca in cazul in care aceasta teorie se va dovedi eficienta, toate filialele corporatiei vor fi incurajate sa adopte decizii similare in privinta libertatii oferite salariatilor de a alege sa faca acest demers, atunci doresc si cand au nevoie, pentru a fi mai eficienti in munca depusa zilnic.

Richard Branson a declarat pentru Business Insider ca se bazeaza pe faptul ca angajatii sai nu vor face abuz de facilitate acordate, vor fi seriosi si profesionisti veritabili si isi vor lua liber numai atunci cand situatia de acasa o va cere. Potrivit sursei citate, compania americana Virgin, controlata de Richard Branson, nu este unica firma care face acest lucru in Statele Unite, mai ales ca si cei de la Google sau Netflix au luat decizii asemanatoare.

Citeste si:  Afaceri de succes si cultura prin care acestea s-au facut remarcate

Ce alte companii americane au luat decizii similare in privinta concediilor acordate angajatilor?

De pilda, managerii companiei Netflix au luat decizia sa adopte o astfel de masura de cateva luni, iar sefii au sustinut in cadrul unui interviu, ca acest aspect nu a adus niciun fel de prejudicii afacerilor lor, ci dimpotriva, lucrurile s-au eficientizat.

Citeste mai jos

Da-ne un like sau aboneaza-te la newsletter-ul nostru pentru a primi ebook-ul gratuit:

  • Portal Management Management si Leadership

    Tehnici de vanzare


Numele tau (obligatoriu)

Adresa ta de email (obligatoriu)

Pe de alta parte, miliardarul Branson mai scrie in cartea sa ca fiica sa i-a transmis la un anumit moment dat ca un amic are o regula prin care isi conduce propria firma si are mare succes in randul angajatilor: salariatii sai pot sa isi ia concediu oricand au nevoie si pentru ce perioada isi doresc. Miliardarul a fost instiintat ca din clipa cand amicul fiicei sale a luat aceasta masura, pur si simplu, creativitatea parca a explodat dupa cateva luni in cadrul corporatiei sale.

Branson nu este insa primul om de afaceri care sustine aceasta decizie controversata. Pe langa el, si seful de la Google, Larry Page, a sustinut la un moment dat ca oamenii din firma sa lucreaza prea mult, precizand ca cele mai multe persoane depun o munca obositoare doar ca sa se simta utile.

Conform opiniei lui Lary Page, salariatii ar trebui sa se mai si opreasca din munca pe care o fac zilnic si sa se gandeasca la fericirea lor si a familiilor acestora. „Consider ca aceasta este o problema pe care nu o recunoastem deloc. Multe persoane nu se simt fericite atunci cand stau degeaba, astfel incat este necesar sa le dam ceva de facut. Aceste persoane simt ca trebuie sa fie dorite si utile”, a anuntat Page, intr-un interviu sustinut pentru BBC.

 

Mihai Matei