In acest moment, in intreaga lume au aparut multe joburi noi, care nici macar nu existau in urma cu un deceniu. Cele mai cautate joburi din zilele noastre sunt joburi care au aparut in urma dezvoltarii mediului online. Astfel, absolventii de facultate au la dispozitie noi locuri de munca care necesita capacitati profesionale deosebite, competenta si abilitati de business. Multe dintre aceste joburi au aparut si s-au dezvoltat ca urmare a evolutiei pietei economice globale, dar si a evolutiei tehnologiilor si modelelor de business.

In cadrul unei cercetari, mai multi reprezentanti ai unor companii din domeniul HR au intocmit pentru guvernul din Marea Britanie o lista a acestor joburi, pe primul loc situandu-se postul de programator pe platforme mobile, care este oferit de tot mai multe companii tinerilor absolventi, anunta Business Insider.

Citeste mai jos

Potrivit datelor studiului „Shape of Jobs to Come”, care a fost realizat de guvernul britanic, acest job este urmat tot de o slujba in domeniul IT&C, si anume cea de designer 3D. Conform sursei citate, persoanele care sunt atrase de o astfel de pozitie trebuie sa fie specializate in design de obiecte si aplicatii grafice, in special pentru mediul online.

In topul prezentat de Business Insider se mai afla si joburile de configuration administrator si storage & back-up, ambele fiind legate de aparitia datacenter-elor. Pentru tinerii din ziua de azi sunt atractive si locuri de munca precum cel de HR business partner, care vizeaza dezvoltarea unor strategii de resurse umane ale unor companii.

Alte joburi apreciate in prezent in multe state ale lumii si care au aparut in ultimii ani sunt in business sunt cele din mediul de afaceri. In acest domeniu se mai cauta in acest moment oameni bine pregatiti pentru a indeplini sarcinile jobului de business process manager. Cel care preia acest job va trebui sa fie responsabil de organizarea, evaluarea si imbunatatirea sistemului de management organizational al firmei si al subsistemelor acestuia.

Business Insider mai arata ca in acest clasament se mai afla si jobul de specialist in lichidarea activelor. Acest job este dedicat celor care pot sa intervina in clipa cand o companie in criza a ajuns in situatia de a epuiza toate caile de diminuare a unor costuri financiare cu scopul de a se redresa.

Citeste si:  Pune-te intr-o lumina buna in fata viitorilor angajati

Potrivit sursei citate, Chief conversation officer reprezinta o alta pozitie oferita de multe companii, dar si foarte cautata de tinerii de astazi, mai ales ca aceasta a aparut in nomenclatorul profesiilor destul de recent. Sarcina celui care preia un astfel de job este aceea de a raspunde de felul in care un brand este reflectat in retelele socializare de tip Facebook, Google Plus sau Twitter.

Marile companii din domeniul IT vor avea nevoie de angajati tineri

Pe de alta parte, sunt deosebit de interesante si locurile de munca care sunt legate de protectia mediului, precum ar fi cele de mecanic de turbina eoliana sau de expert in implementarea unor instalatii solare, specialist de legislatia mediului sau inginer specializat in taratarea apelor uzate.

Citeste mai jos

Da-ne un like sau aboneaza-te la newsletter-ul nostru pentru a primi ebook-ul gratuit:

  • Portal Management Resurse Umane

    Tehnici de vanzare


Numele tau (obligatoriu)

Adresa ta de email (obligatoriu)

Expertii in domeniul resurselor umane considera ca in maxim doua decenii, nu vom mai vorbi despre posturi precum cel de brutar sau de fabricant de produse plastice. Asta se intampla deoarece, tehnologia va prelua multe din sarcinile acestor joburi, iar cele mai populare profesii vor fi cele de administratori de ferme verticale, pilot spatial si producator de organe ale corpului uman.

Potrivit studiului mentionat, marile companii din domeniul IT vor fi cele care vor cauta candidati tineri si bine pregatiti profesional in continuare, mai ales ca aici se inregistreaza cele mai multe pozitii vacante. De asemenea, cercetarea mai arata faptul ca alaturi de IT, din perspectiva ofertei, isi mentine pozitia si domeniul vanzarilor, acolo unde toate companiile doresc sa isi creasca veniturile provenite din vanzari si implicit sa atraga cat mai multi clienti.

In plus, firmele specializate in domeniul serviciilor de relatii cu clientii vor cauta in continuare candidati cunoscatori de limbi straine mai rare, cum ar fi cele din nordul Europei sau din tarile din Asia. Astfel, vor fi la mare cautare pozitii precum reprezentant servicii clienti, customer care sau customer support.

Studiul „Shape of Jobs to Come” a fost realizat de catre specialistii din guvernul Marii Britanii si a fost publicat de Business Insider.

 

Mihai Matei