Arta de a conduce oamenii in mod eficient a aparut inca de pe vremea marilor comandanti militari din perioada campaniilor de cucerire ale unor imperii de mult apuse. Inteligenta ascutita, spiritul de observatie, capacitatea de a se face inteles de proprii oameni, felul lejer de a comunica cu ei – toate acestea au dus la succesul unor campanii militare si politice ale unor lideri precum Cezar sau Hannibal si pana la Napoleon Bonaparte sau Winston Curchill.

Nu toti acesti lideri au si condus oamenii inca de la inceput, ci evolutia lor s-a facut treptat, in practica. Ca si in istorie, in viata unei firme, exista situatii cand un angajat primeste propunerea sa devina noul sef si sa preia o pozitie de management in cadrul companiei in care activeaza. Deseori, oamenii sunt tentati sa accepte fara rezerve aceasta pozitie, fara sa tina cont de faptul ca acest job nu este unul tocmai potrivit pentru oricine si ca este nevoie de un complex de calitati si abilitati pentru a face fata cu succes noilor sarcini.

Citeste mai jos

Un post de management poate fi o varianta potrivita pentru tine, dar trebuie sa posezi abilitatile necesare. Potrivit Business Insider, specialistii sunt de parere ca in cazul in care esti multumit de actuala ta pozitie in firma si esti competent in activitatea ta, ar fi bine sa iei in calcul si varianta de a refuza propunerea de a-i coordona pe ceilalti colegi, daca simti ca nu ti se potriveste.

Expertii vorbesc despre faptul ca intr-un asemenea caz este bine sa fii cinstiti cu tine insuti si sa iti realizezi o autoevaluare cat mai riguroasa, inainte de a spune „da” noilor sarcini. Trebuie sa te intrebi daca ai calitatile necesare jobului: planificare, organizare, comunicare si pastrarea controlului asupra a ceea ce se intampla.

Specialistii iti recomanda sa te gandesti serios daca esti competent in cel putin unul dintre aceste domenii de management. De pilda, angajatii care sunt foarte buni in privinta planificarilor sunt doar cei care au o gandire critica foarte bine dezvoltata si sunt in stare sa priveasca problemele in ansamblul lor.

Daca esti un bun organizator, atunci trebuie sa fii capabil sa iei decizii potrivite, mai sustin specialistii. In plus, tine cont de faptul ca cei care au talent de leadership au tendinta de a fi extrovertiti, cu aptitudini comunicationale foarte bine puse la punct. Este bine sa te intrebi inca de la inceput daca tu esti chiar asa! Potrivit Business Insider, un bun manager poate avea una sau mai multe astfel de calitati, dar destul de rar se intampla ca acesta sa aiba parte de toate.

Liderii adevarati stiu sa isi asculte subordonatii, fara sa isi impuna inca din start opinia!

Un sef competent va avea o gandire deschisa si va putea sa analizeze orice situatie din mai multe unghiuri, iar puterea acestuia de a se adapta unor schimbari trebuie sa fie foarte mare. Specialistii vorbesc despre faptul ca acestea sunt printre cele mai importante aptitudini de management si care se invata cel mai greu.

Citeste si:  Unde te poate duce lipsa de politete din firma ta

Un manager bun va sti tot timpul sa ii incurajeze pe ceilalti colegi sa ii urmeze exemplul, iar comportamentul sau trebuie sa fie unul potrivit si serios. In cazul in care o regula mai veche nu este buna sau nu se mai poate aplica cu succes, va trebui sa fie modificata de catre un manager competent. In plus, seful va trebui sa fie capabil sa le ofere celorlalti suport pentru ca acestia sa se poata adapta si celor mai ridicole reguli din cadrul unei companii.

Citeste mai jos

Da-ne un like sau aboneaza-te la newsletter-ul nostru pentru a primi ebook-ul gratuit:

  • Portal Management Management si Leadership

    Tehnici de vanzare


Numele tau (obligatoriu)

Adresa ta de email (obligatoriu)

Pe de alta parte, este necesar sa tii cont de faptul ca in cazul in care un manager se axeaza prea mult asupra unor sarcini si obiective, este posibil ca acesta sa isi dezamageasca intreaga echipa, asa ca va ajunge sa nu mai fie perceput ca un lider adevarat. Business Insider mai scrie ca liderii adevarati stiu ca nu trebuie sa dea ordine, iar una din calitatile de exceptie ale acestora este aceea de a sti sa asculte intai, fara sa isi impuna din start opinia, pana nu a auzit si alte puncte de vedere.

Ca urmare a unor cercetari in acest domeniu, specialistii sustin ca majoritatea tipurilor de temperament au sanse de a reusi intr-o pozitie de management. Cu toate acestea, este deosebit de importanta consecventa in felul in care relationezi cu subordonatii. Deseori, pozitia ta de sef te va pune in situatii conflictuale, iar daca ai un temperament vulcanic, acest aspect iti poate diminua mult sansele de a avea succes.

Daca totusi ti-ai propus sa iti dezvolti aptitudinile de management, este bine sa participi la training-uri specializate, prin intermediul carora poti sa realizezi cum stau de fapt lucrurile in acest domeniu. De asemenea, un training iti va da posibilitatea de a-ti testa aptitudinile, prin faptul ca te poti oferi in mod voluntar sa conduci anumite proiecte.

De exemplu, poti prelua proiectele mai mici, care nu sunt atractive pentru multi, si poti sa incerci sa le dezvolti si sa evoluezi odata cu acestea, asumandu-ti raspunderea de a-ti organiza colegii, de a pune bazele unei strategii, iar sansele tale de a deveni un sef competent vor creste cu timpul.

 

Mihai Matei