In peste 50% dintre statele din grupul G20, femeile reprezinta peste jumatate din forta de munca din sectorul public. Totusi, reprezentantele sexului frumos sunt reprezentate intr-un procent mai mic in pozitii de conducere comparativ cu barbatii, ocupand pozitii de nivel inferior, cu salarii mai mici.

Aceasta este concluzia unui studiu realizat de specialistii de la Ernst & Young, denumit „Worldwide Index of Women as Public Sector Leader”, care efectueaza o analiza a problemelor ce tin de egalitatea de gen la nivelurile superioare de conducere din sectorul public.

Citeste mai jos

In privinta liderilor de sex feminin din sectorul public global, Canada, Australia si Marea Britanie ocupa primele trei locuri. SUA, Italia, Franta si Germania se situeaza pe o pozitie favorabila, la fel si Africa de Sud si Brazilia.

In plus, in topul celor de la Ernst & Young, Africa de Sud se afla in fruntea clasamentului pe cele doua paliere de analiza: ministri femei si femei in parlament. Pe de alta parte, in tara care s-a clasat pe locul intai, Canada, femeile reprezinta numai 4,5 din 10 dintre liderii sectorului public. BBC arata ca in Japonia, a treia economie din lume, femeile reprezinta sub 2,5% din lideri din sectorul public iar in India, doar 7,7%.

Un alt stat aflat in plina ascensiune, Brazilia ocupa locul al 5-lea, cu o femeie presedinte din 2010 si 10 femei din cei 39 de membri ai cabinetului de guvernare, un record pentru Brazilia.

Alte state precum Argentina, Mexic si Turcia – formeaza un al doilea nivel in analiza apartinand Ernst & Young. De pilda, in Argentina, circa 30% din membrii Parlamentului sunt femei.

Citeste si:  Cum scapa antreprenorii de succes de blocajul inspirational

Pietele emergente din Asia se afla mult mai jos in clasament!


Pe de alta parte, in Rusia, cu toate ca aceasta tara are cel mai mare numar de femei care lucreaza in sectorul public, de circa 71%, numai 13% din functiile de conducere sunt detinute de femei.

BBC arata ca pietele emergente din Asia, cu toate ca reprezinta regiunea economica cu cea mai rapida crestere din lume se afla mult mai jos in clasament. In tara noastra, reprezentantele sexului frumos sunt prezente in sectorul public in pozitii de nivel inferior si intr-o pondere mica, in functii de conducere.

Expertii de la Ernst & Young spun ca evolutia mentalitatii la nivelul intregii societati arata cateva semnale pozitive, care vor continua schimbarea pe acest plan si in sectorul public.

Citeste mai jos

Da-ne un like sau aboneaza-te la newsletter-ul nostru pentru a primi ebook-ul gratuit:

  • Portal Management Management si Leadership

    Tehnici de vanzare


Numele tau (obligatoriu)

Adresa ta de email (obligatoriu)

In mediul privat, strategiile referitoare la egalitatea de gen si performantele femeilor la locul de munca au determinat cresterea numarului femeilor in posturi de management, asa ca vedem tot mai multe femei-antreprenor care dezvolta si conduc afaceri de succes.

BBC arata ca acest raport identifica mai multe directii de actiune care pot sa aduca o mai mare reprezentare a femeilor in functii de conducere: mai multe legi privind sanse de munca egale, combaterea discriminarii, respectarea concediului de maternitate si alte masuri de protectie a femeilor pe piata muncii, mai arata raportul celor de la Ernst & Young.

 

Mihai Matei