Circa o cincime din firmele cu actionari persoane juridice din tara noastra si peste 30% din afaceri derulate de acestea, au legatura cu paradisurile fiscale, acolo unde se platesc taxe si impozite extrem de mici sau chiar deloc.

Aceasta este concluzia unei cercetari realizate de compania KeysFin, citata de Mediafax.

Informatiile analistilor arata ca dintre cele 34.044 firme din Romania care au actionari persoane juridice, circa 6.045 au conexiuni cu anumite paradisuri fiscale din Cipru,  Andorra, Insulele Virgine Britanice, Seychelles, Insulele Cayman, Cipru, Gibraltar, Bermude, Malta, Bahamas, Olanda, Barbados, Belize, Dubai, Insulele Marshall, Aruba sau Antilele Olandeze.

Citeste mai jos

Conform studiului realizat de KeysFin, cele mai multe firme cu actionari persoane juridice inregistrate in paradisuri fiscale activeaza in domeniile imobiliar, in jur de 19 procente, in domeniul comertului -14%, constructii (14%) si activitati profesionale, 14%.

Daca in 2010 erau 1.359 de companii care derulau afaceri de 51,5 miliarde de lei, numarul acestor firme a ajuns in 2013 la 963, cu un business cumulat de 19,7 miliarde de lei.

Mai multe firme din economia romaneasca au legaturi cu offshore-uri, ceea ce sustine globalizarea business-ului si interesele fiscale ale investitorilor

Expertii sunt de parere ca asemenea afaceri au inca un puternic caracter speculativ, exemplificand cu situatia din domenii precum retail, imobiliare, servicii financiare, care si-au suspendat activitatea in momentul in care fondurile au fost stopate.

Cifra de afaceri a business-urilor cu legaturi offshore a reprezentat in 2014 de 27% din totalul business-urile derulate de companiile cu actionari persoane juridice, respectiv circa 72 miliarde lei.

Conform datelor, peste 25 % din economie are legatura cu paradisurile fiscale, iar rolul unor astfel de offshore-uri este de a realiza inginerii financiare pentru a evita plata taxelor in Romania.

Citeste si:  15 sfaturi pentru antreprenorii aflati la inceput de drum

Citeste mai jos

Da-ne un like sau aboneaza-te la newsletter-ul nostru pentru a primi ebook-ul gratuit:

  • Portal Management Management si Leadership

    Tehnici de vanzare


Numele tau (obligatoriu)

Adresa ta de email (obligatoriu)

Mai multe firme din economia romaneasca au legaturi cu offshore-uri, ceea ce sustine globalizarea business-ului si interesele fiscale ale investitorilor care cauta tot timpul cai eficiente de a face profit si de a-si asigura o marja de confidentialitate, mai arata expertii de la KeysFin.

 

Mihai Matei