Topul miliardarilor care doneaza pentru combaterea saraciei si protectia mediului

Desi multe clasamente au incercat sa ii ierarhizeze pe oamenii de afaceri in functie de conturile din banca sau de numarul de proprietati, iata ca cei de la Forbes si-au propus sa realizeze un top al miliardarilor care au facut cele mai multe donatii pentru diverse cauze nobile. Rezultatul nu a fost unul prea imbucurator, deoarece din cei 793 de miliardari, numai 11 dintre acestia au donat pana in acest moment peste suma de un miliard de dolari.

Pe primul loc in top se afla seful de la Microsoft, Bill Gates, care conduce detasat, donand 28 de miliarde de dolari de-a lungul timpului, o mare parte a banilor fiind dati prin fundatia sa pentru combaterea saraciei si a bolilor. Partenerul lui Gates de bridge, Warren Buffett, a anuntat ca, decat sa isi infiinteze propria fundatie caritabila, prefera sa doneze 30 de miliarde de dolari in actiuni pe o perioada de 20 de ani fundatiei lui Gates.

Citeste mai jos

Pana in acest moment, Buffett a donat pana acum 6,4 miliarde de dolari si a afirmat ca pierderea sotiei sale Susan l-a facut sa-si propuna un alt plan de a-si dona averea dupa ce moare. Totusi, Buffett ocupa abia pozitia a patra in topul filantropilor.

Pe locul al doilea se afla pozitionat George Soros, care a donat pana acum 7,2 miliarde de dolari, acesta investind in infiintarea unor clinici de dezintoxicare in California si finantarea unor cercetari stiintifice in Rusia.

Pe locul al 3-lea in topul celor de la Forbes se afla fondatorul Intel, George Moore, care a donat 6,8 miliarde de dolari. Banii au mers catre fundatia pe care o detine impreuna cu sotia sa Betty, care activeaza pentru salvarea padurii tropicale din America de Sud.

Cu toate acestea, jurnalistii de la Forbes scriu ca exista anumite sabloane dupa care miliardarii lumii acorda aceste donatii. De pilda, Leslie Lenkowsky, profesor in cadrul Centrului de Filantropie de la Universitatea din Indiana, SUA, sustine ca cei care ajung bogati prin propria munca sunt cei mai generosi, intelegand ca au fost binecuvantati si ca succesul afacerilor lor depinde de calitatea comunitatilor cu care lucreaza.

Citeste si:  Cum se intocmeste bugetul

Din top lipsesc anumiti miliardari care nu s-au incadrat pentru moment in criteriile impuse de Forbes!

In topul Forbes, printre alti miliardari generosi se numara ex-primarul New York-ului, Michael Bloomberg, cel mai bogat om din Hong Kong, Li Ka-shing sau Michael Dell. De asemenea, printre cei mai generosi oameni de afaceri se afla si elvetianul Stephen Schmidheiny, care si-a donat intreaga companie, Grupo Nueva, unui fond care sustine financiar cauzele sociale din America de Sud.

Citeste mai jos

Da-ne un like sau aboneaza-te la newsletter-ul nostru pentru a primi ebook-ul gratuit:

  • Portal Management Finante si Economie

    Tehnici de vanzare


Numele tau (obligatoriu)

Adresa ta de email (obligatoriu)

Potrivit sursei citate, persoanele cu averi foarte mari prefera sa faca donatii pe masura cand pietele sunt in urcare, deoarece in asa fel nu mai achita anumite impozite.

De pilda, in anul 2006, cand Warren Buffett si-a inceput istorica donatie, numai in SUA s-au inregistrat 22 de astfel de acte de caritate in valoare totala de cel putin 100 de milioane de dolari. Totusi, de la acel moment, nu s-a mai donat nici macar o treime din aceasta suma.

In plus, din top lipsesc anumiti miliardari care, desi au facut donatii de peste un miliard de dolari, nu s-au incadrat pentru moment in criteriile impuse de Forbes. De pilda, William Barron Hilton care, desi a donat o suma de peste un miliard de dolari fundatiei sale, nu a intrat inca in top pentru ca banii acestia vor fi activi dupa moartea afaceristului.

Autor: Mihai Matei