Desi in toata lumea, cumparaturile realizate prin intermediul comertului electronic sunt tot mai numeroase si mai consistente, iata ca in tara noastra lucrurile evolueaza mai incet iar romanii inca sunt sceptici in privinta achizitionarii unui produs din mediul online. Potrivit datelor Ministerului pentru Societatea Informationala, numai un procent de 8% dintre cetatenii romani utilizeaza in prezent comertul electronic, iar lucrurile nu se vor imbunatati prea curand.

Uniunea Europeana a anuntat recent ca tinta europeana in domeniul e-commerce vizeaza pragul de 47%, insa in tara noastra situatia nu arata asa de bine. Conform autoritatilor, este nevoie sa fie realizate mai multe strategii concrete de actiune pentru a creste volumul comertului electronic din Romania, arata o cercetare realizata de Eurostat.

Citeste mai jos

E-commerce este foarte important pentru dezvoltarea unui mediu de afaceri stabil, deoarece se faciliteaza achizitionarea unor produse mai ieftine si mai diversificate, spun expertii UE.

De exemplu, potrivit unui studiu realizat de Eurostat in tarile membre ale UE, costurile cu transportul traditional se diminueaza in mod semnificativ prin utilizarea dronelor in multe state dezvoltate ale Globului, de pilda in SUA, China sau Israel, iar aceasta strategie ar trebui implementata si la nivelul Uniunii.

Referitor la o piata unica digitala, aceasta este promovata prin sporirea securitatii online, prin finantarea dezvoltarii de platforme online pentru tranzactionarea bunurilor si a serviciilor, atat la nivel national, cat si transfrontalier, sustin expertii.

35% din utilizatorii de Internet din Europa au un nivel ridicat de ingrijorare in privinta abuzului de informatii personale din mediul online

Potrivit datelor studiului mentionat, Strategia Nationala Agenda Digitala pentru Romania este influentata de cea europeana, punandu-se accent pe interoperabilitate si pe asigurarea cadrului legislativ necesar, insa autoritatile mai au de lucru in aceasta directie.

Citeste si:  Cum procedezi sa castigi bunavointa unui client intr-o afacere

In acest moment, conform Eurostat, autoritatile romane au fost atentionate ca doar 5% din populatia Romaniei foloseste serviciile de e-government, iar tinta propusa de Uniunea Europeana pentru fiecare stat membru este de 35%.

De la procedurile de infiintare a unui business, pana la obtinerea unui certificat de nastere sau de casatorie, toate aceste operatiuni trebuie sa se realizeze mult mai simplu, in mediul online, fara sa ii puna in situatia pe cetateni sa se deplaseze de la un birou administrativ la altul. In acest sens, ca sa se poata asigura confidentialitatea datelor, este nevoie ca in fiecare tara a UE sa fie implementat un sistem de securitate cibernetica bine pus la punct.

Citeste mai jos

Da-ne un like sau aboneaza-te la newsletter-ul nostru pentru a primi ebook-ul gratuit:

  • Portal Management Tehnici de vanzare

    Tehnici de vanzare


Numele tau (obligatoriu)

Adresa ta de email (obligatoriu)

Conform studiului Eurostat, aproximativ 35% din utilizatorii de Internet chestionati la nivel european au admis ca au un nivel ridicat de ingrijorare in ceea ce priveste abuzul de informatii personale trimise in mediul online.

In plus, tot mai multi cetateni ai unor state membre ale Uniunii Europene se plang de faptul ca le este violata intimitatea in fiecare zi pe Internet, ca urmare a intruziunii unor companii sau chiar servicii care apartin autoritatilor in viata lor privata, mai arata studiul precizat.

 

Mihai Matei