Managerii din cadrul bancilor care activeaza in tara noastra apreciaza ca riscul de credit reprezinta cea mai importanta amenintare in privinta sanatatii sistemului bancar local. Aceasta este concluzia unui sondaj realizat de PwC si CSFI Romania Banking Banana Skins.

Specialistii PwC sustin ca bancherii romani se arata preocupati de calitatea portofoliului lor de credite, precum si de disponibilitatea capitalului bancilor. In plus, din acest sondaj mai rezulta ca bancile din tara noastra sunt preocupate de eficienta strategiilor de management, precum si de impactul pe care il au anumite schimbari asupra organizatiilor lor in viitor.

Citeste mai jos

Expertii sunt de parere ca pentru a evita problemele financiare, bancile trebuie sa-si ajusteze practicile de vanzari si de business, precum si sa-si redimensioneze numarul salariatilor. Pe de alta parte, raportul noteaza ca daca la nivel global, riscul ingerintei politice este unul important, in tara noastra, ingerinta politica ocupa locul 12 din 28 in topul preocuparilor bancherilor, aceasta nefiind apreciata drept un risc fundamental.

Sondajul mai indica faptul ca noile reglementari fiscale sunt excesive si pot prejudicia destul de mult activitatea unor banci. In plus, sefii bancilor din Romania considera ca ingerinta politica in activitatea acestor institutii financiare poate determina mai multe costuri si constrangeri pentru sectorul bancar in viitor.

Temerile bancherilor in privinta disponibilitatii capitalului au inceput sa se diminueze

Raportul mai indica faptul ca perceptia generala, la nivel global, in ceea ce priveste riscurile pentru sectorul bancar a inceput sa se diminueze pentru prima oara dupa 7 ani, iar acest aspect poate arata ca perspectivele sectorului se imbunatatesc. Potrivit sondajului, ingrijorarile bancherilor in ceea ce priveste disponibilitatea capitalului sau volumul lichiditatilor au inceput sa scada constant.

Citeste si:  5 obiceiuri financiare ale antreprenorilor de succes

Exista inca temeri ale bancherilor in privinta evolutiei stabilitatii in Zona Euro, dar si ingrijorari referitoare la anumite piete emergente, mai ales cea din China. In aceasta tara asiatica, se apreciaza ca sectorul bancar se afla in impas, cu consecinte si pentru alte piete, mentioneaza PwC.

Citeste mai jos

Da-ne un like sau aboneaza-te la newsletter-ul nostru pentru a primi ebook-ul gratuit:

  • Portal Management Finante si Economie

    Tehnici de vanzare


Numele tau (obligatoriu)

Adresa ta de email (obligatoriu)

Expertii mai spun ca diferenta dintre sondajul din Romania si cel global a fost nivelul mic de preocupare al bancherilor locali referitor la riscurile tehnologice si in ceea ce priveste criminalitatea informatica. La nivel mondial, acestea sunt printre primele 10 riscuri mentionate in privinta activitatii bancilor, insa in Romania specialistii din domeniu le mentioneaza pe locul 18 si, respectiv, 25 din topul riscurilor.

Raportul „Banana Skins” are la baza raspunsurile date de 650 de bancheri din toata lumea, dar si de analisti ai sectorului bancar din 59 de tari, dintre care 10 respondenti din tara noastra.

 

Mihai Matei