Ce este planificarea financiara?

Desi exista o tendinta de a evita intocmirea planurilor structurate, acesta este un lucru esential, o obligatie manageriala, daca vreti. Planificarea presupune o proiectie in viitor, insa nu este creata doar ca sa puna pe tapet niste previziuni, ci ca sa duca efectiv la atingerea unor obiective organizationale.

Citeste mai jos

Planificarea financiara este parte a planificarii generale a afacerii si are la baza un buget care organizeaza finantele companiei, dar si o perspectiva viitoare asupra veniturilor si cheltuielilor acesteia. Ea este ca o fundatie, fiind menita sa sustina intreaga structura de dezvoltare a companiei. Tocmai de aceea, trebuie sa se tina departe de utopii, pentru ca o fundatie subreda, nerealista, va determina in cele din urma prabusirea intregii constructii.

 

De ce este nevoie de planificare?

Planificarea financiara este esentiala oricarei afaceri, fie ea mare sau mica, cu raspundere limitata sau pe actiuni, cu capital autohton sau strain. Iata cateva dintre argumentele care impun existenta unui plan financiar:

Citeste mai jos

Da-ne un like sau aboneaza-te la newsletter-ul nostru pentru a primi ebook-ul gratuit:

 • Portal Management Finante si Economie

  Tehnici de vanzare


Numele tau (obligatoriu)

Adresa ta de email (obligatoriu)

 • ofera o perspectiva clara asupra operatiunilor firmei si a modului in care vor fi alocati banii in cadrul ei.
 • asigura o anumita stabilitate si predictibilitate. Este foarte dificil pentru o companie sa fie stabila financiar in lipsa unui plan financiar, acesta din urma fiind practic cheia succesului.
 • permite gestionarea eficienta a banilor, mai ales in perioadele cu turbulente economice, cand compania se confrunta cu datorii si costuri foarte mari. Multe firme inregistreaza variatii lunare sau periodice ale veniturilor, perioade cand dispun de resurse financiare din abundenta si perioade cand aceste resurse sunt insuficiente. in aceasta situatie, existenta unui plan financiar bine realizat va organiza resursele in asa fel incat sa evite risipa in perioadele bune pentru a putea sustine perioadele mai putin bune.
 • constituie cea mai buna metoda de a tine evidenta resurselor companiei. Planificarea financiara face necesara o evidenta actualizata a resurselor, evaluand activele curente, cele corporale si necorporale. Astfel, planul va fi esential in identificarea celei mai bune solutii de a cheltui si acumula resurse.
 • permite companiilor sa profite de ofertele de pret ocazionale ale furnizorilor.
 • impune realizarea unei analize a veniturilor, profitului si pierderilor companiei, creand un tablou complet asupra situatiei financiare. in acest fel, managerul are posibilitatea de a lua decizii bine fundamentate;
 • tine sub control datoriile. O buna planificare financiara are la baza o buna analiza a pasivelor actuale si a datoriilor pe termen lung. Astfel, va oferi o perspectiva asupra modului in care vor fi utilizate resursele pentru a tine sub control datoriile inainte ca acestea sa genereze probleme operationale grave.
 • ofera informatii privind volumul de investitii necesar realizarii obiectivelor de dezvoltare ale companiei;
 • ajuta la identificarea surselor de finantare (finantare proprie, emisiuni de obliga­tiuni, emisiuni de actiuni, credite bancare etc);
 • stabileste conditiile de atragere a mijloacelor financiare si a termenelor prevazute de rambursare;
 • evidentiaza nivelul veniturilor ce urmeaza sa fie incasate si precizarea termenului pre­vazut de recuperare a investitiilor.
Citeste si:  Salariul antreprenorului