La fel ca şi electrocasnicele, imobilele pot fi clasificate în funcţie de eficiența energetică cu ajutorul unui certificat energetic.

O locuinţă cu performanţa energetică crescută este un spaţiul locativ în care confortul termic poate fi asigurat cu costuri cât mai scăzute. Cu cât costurile cresc, cu atât performanţa energetică scade.

Citeste mai jos

Certificatul de performanţă energetică (cunoscut mai ales sub denumirea  de certificat energetic) este un document cu caracter tehnic, ce cuprinde informaţii cu privire la performanţa energetică a unei locuinţe.

Clădirea sau unitatea de clădire este analizată din mai multe puncte de vedere: al consumului energetic necesar pentru încălzire, alimentare cu apă caldă, iluminat artificial, ventilare şi climatizare.

În urma unui calcul specific, se calculează un consum mediu anual şi, în funcţie de valoarea rezultată, are loc încadrarea într-una din clasele de performanţă energetică.

Clasele energetice

Noţiunea de clasa energetică le este cunoscută consumatorilor mai degrabă de la electrocasnice, decât de la imobile, însă este important de ştiut că funcţionează pe acelaşi principiu.

Clasele energetice sunt notate cu litere de la A la G, în funcţie de performanţă.

Clasa A este atribuită locuinţelor cu un consum energetic mai mic de 125 de kWh/m2/an, în vreme ce clasă G este specifică locuinţelor neperformante din punct de vedere energetic, cu un consum anual mai mare de 820 KWh/m2/an.

Informații și acte necesare pentru obținerea certificatelor energetice

Cel care se ocupă cu emiterea certificatelor energetice poartă numele de auditor energetic.

Pentru a calcula performanța unei clădiri, auditorul trebuie să analizeze atât documentele clădirii, cât şi datele şi măsurătorile pe care le va face la faţa locului.

Citeste si:  5 sfaturi pentru a evita oboseala ochilor la birou

Citeste mai jos

Împreună cu solicitantul documentului, acesta va fixa o dată la care va merge la imobil pentru a face evaluarea.

În cadrul vizitei pe teren auditorul va observa următoarele aspecte:

 • orientarea cardinală a clădirii sau unităţii de clădire;
 • starea de degradare a faţadei;
 • anul realizării construcţiei (măcar estimativ);
 • informaţii cu privire la sistemele de alimentare cu apă caldă şi încălzire;
 • grosimea pereţilor exteriori, existenţa izolaţiei şi materialele din care pereţii sunt construiţi;
 • prezența apometrelor şi a repartitoarelor;
 • tipul tâmplăriei, mai ales pe partea cu exteriorul;
 • starea balcoanelor, dacă sunt închise/deschise;
 • numărul punctelor de apă;
 • prezența subsolului şi a podului;
 • înălţimea liberă din încăperi;
 • destinaţia unităţii de clădire/clădirii etc.

Pe lângă clasa energetică, în urma calcului efectuat, auditorul va mai atribui locuinţei şi o notă energetică. Aceasta va face parte din intervalul 1-100, cu cât este mai mare, cu atât mai bine.

În plus, specialistul atestat va face recomandări cu privire la modul în care performanța energetică poate fi crescută prin investiţii viitoare.

Proprietarii care îşi doresc informaţii mai detaliate cu privire la felul în care îşi pot transforma locuinţa într-una inteligentă din punct de vedere energetic pot solicita, de asemenea, efectuarea unui audit energetic.

Certificatul energetic este un document cu caracter obligatoriu din punct de vedere legal pentru cei care doresc să vândă sau să închirieze o clădire sau o unitate de clădire, dar şi pentru cei care construiesc un imobil, la recepţia finală.