Desi multi isi doresc sa devina lideri, putini sunt cei care intrunesc abilitatile si inzestrarile necesare pentru a fi facuti sa conduca oameni si afaceri. Potrivit ultimelor studii stiintifice, pe langa scoala, educatia venita din partea parintilor sau mediul in care traiesti, exista si alti factori care influenteaza decisiv viata unui viitor lider.

Stiinta a descoperit ca exista factori complet arbitrari care lucreaza impotriva sau in favoarea ta, conform Business Insider. De exemplu, mai multe cercetari au indicat faptul ca in cazul persoanelor cu origini caucaziene, intotdeauna acestea vor fi mai bine platite daca au parte de o infatisare mai matura, mai aspra. Expertii sustin ca, cu cat mai rigide sunt trasaturile faciale, cu atat salariul pe care il vor obtine in viitor astfel de oameni va fi mai mare. Aceasta este concluzia unui studiu realizat de Universitatea Duke, SUA. Totusi, in cazul celor care provin din state din Africa, aici, salariul e mai mare cu cat chipul acestora este mai copilaros.

Citeste mai jos

Specialistii ne atrag atentia ca pozitia ocupata in cadrul unei firme se afla intr-o corelatie cu dezarmarea pe care o impune un astfel de chip, mai copilaros. Exemple ar putea fi actorul american de culoare, Will Smith sau chiar liderul SUA, Barack Obama. Pe de alta parte, multi recrutori importanti sau manageri de companii sunt in continuare oameni cu origini caucaziene, care nu se simt bine in compania persoanelor care ar putea constitui o amenintare la adresa lor.

Business Insider scrie ca cercetarile au mai indicat si faptul ca persoanele care au parte de nume mai dificil de pronuntat au mai putine sanse de a fi promovate, indiferent de origini sau educatie. Deseori, jena care se poate manifesta dupa ce un sef a pronuntat eronat un nume, poate face diferenta dintre a fi angajat sau somer. De pilda, expertii au observat ca un nume mai special, deseori chiar stupid, poate face ca destinul copilului sa fie la fel de „special”. Informatiile statistice au aratat ca persoanele care au parte de nume mai ciudate sunt mult mai predispuse sa aiba probleme cu legea pe parcursul vietii lor.

De pilda, un baiat cu un nume feminin prezinta si un risc mai mare de a avea probleme de comportament, mai ales ca acesta, odata ajuns printre amicii sai va trage concluzia ca este diferit fata de majoritatea celorlati tineri. Si colegii se vor comporta diferit cu el, chiar si invatatoarea ori profesorii, si de aici nimeni nu poate avea de castigat.

Cat de importanta este mana dominanta in cazul unui lider?

De asemenea, o alta cercetare realizata in 2013 in SUA, la Univeristatea Princeton arata faptul ca cei mai populari adolescenti sunt si cei care vor avea cel mai mare salariu, pe viitor. Expertii au rugat in contextul studiului mai multi studenti sa numeasca trei prieteni din clasa. S-a constatat ca peste varsta de 35 de ani, persoanele care au fost nominalizate de cei mai multi colegi aveau si cel mai mare salariu, respectiv cu cel putin 10% peste venitul mediu al ultimilor de pe aceasta lista. Potrivit specialistilor, un student popular va avea mai mult de castigat in viitor, pe termen lung, comparativ cu colegii sai mai introvertiti.

Citeste si:  Lideri cu un psihic puternic: ce lucruri evita acestia

Conform acestui studiu, o personalitate inclinata spre dependenta nu inseamna deloc un aspect cu care sa te mandresti la un interviu pentru un job. Prin urmare, tine cont de acest aspect, iar daca te stii vulnerabil, trebuie sa faci si eforturi pentru a nu-i da apa la moara personalitatii tale.

Specialistii afirma ca aceeasi trasatura de caracter poate face ca o persoana sa consume in exces droguri sau alcool poate face din acea persoana si un bun lider. Cei care sunt predispusi la dependente nu au doar o gena care le indreapta catre comportamentul auto-distructiv, ci au o varietate de gene ce fac ca dopamina sa nu fie perceputa la fel de creier. Acesti oameni au un apetit insatiabil pentru risc si noutate, iar creierul lor nu poate obtine prea multa placere din aceste activitati, asa ca ei devin alcoolici sau dependenti de droguri. Totusi, exista si cazuri in care o asemenea asumare de riscuri peste medie poate aduce nu de putine ori si succesul, anunta Business Insider.

Citeste mai jos

Da-ne un like sau aboneaza-te la newsletter-ul nostru pentru a primi ebook-ul gratuit:

  • Portal Management Management si Leadership

    Tehnici de vanzare


Numele tau (obligatoriu)

Adresa ta de email (obligatoriu)

Alte cercetari despre viitorul unui lider realizate la New School for Social Research arata faptul ca preferinta oamenilor catre mana dominanta este atat de puternica in subconstient, asa incat ii determina pe acestia sa prefere inconstient lucrurile si oamenii care se afla in acea parte a corpului lor, ca un fel de prelungire a bratului respectiv.

Se poate observa, spun expertii ca anumiti sefi se vor intoarce catre partea mainii dominante mult mai des si percep lucrurile care se intampla in acea parte ca fiind pozitive. Un exemplu ar fi sa intreprinzi un gest nepotrivit atunci cand te afli in dreapta sefului tau, in cazul in care acesta este dreptaci, iar el va crede ca este amuzant. Daca vei realiza gestul respectiv in partea cealalta, nu doar ca seful tau il va considera nepoliticos, dar ai sanse mari sa fii concediat! Opinia specialistilor americani este aceea ca tot din aceste motive se achizitioneaza si marfurile dintr-un supermarket, iar in viata cotidiana multe astfel de alegeri se realizeaza in acelasi fel.

Mihai Matei

 

Ai o functie de conducere si vrei sa iti eficientizezi relatia asupra echipei?

Vrei sa inveti cum sa iti conduci echipa si mai bine si sa obtii, alaturi de ea, rezultate remarcabile?

Vrei sa inveti sa fii un lider pentru cei din jurul tau, chiar daca nu lucrezi intr-o pozitie de conducere?

Atunci vino la Trainingul “Liderii Se Fac, Nu Se Nasc”. Pentru mai multe detalii, CLICK AICI!