Unul dintre miliardarii Americii, un adevarat guru al investitiilor financiare de calitate a reusit sa obtina o avere de multe miliarde de dolari simtind potentialul unor afaceri pe langa care altii au trecut fara sa se uite in urma. Si totusi, nu totul a decurs bine inca de la inceput. Miliardarul american a facut si cateva erori in ceea ce priveste investitiile sale. Cel putin asa scrie chiar Buffett, intr-o scrisoare care a fost adresata actionarilor din grupul sau de firme, Berkshire Hathaway.

Omul de afaceri spune ca si erorile isi au valoarea lor in afaceri, aceasta fiind mai ales de natura instructiva, potrivit Business Insider.

Citeste mai jos

Posesorul unei averi de cateva zeci de miliarde de dolari, Buffett a estimat ca domeniul imobiliar din America isi va reveni din criza prin care a trecut si va alimenta cresterea economica. Din pacate, previziunile sale optimiste nu s-au adeverit, iar omul de afaceri recunoaste ca s-a inselat. Cu toate acestea, Warren Buffett spune ca SUA au mare nevoie in continuare de constructia mai multor case in viitor.

O alte greseala de strategie a fost cea a asa-numitei „erori energetice”, prin care miliardarul a cheltuit peste doua  miliarde de dolari pentru a achizitiona obligatiuni ale companiei Energy Future Holdings. Din pacate, aceste obligatiuni si-au pierdut valoarea, ajungand pana la 878 de milioane de dolari, de cateva ori mai putin. In plus, afaceristul a anuntat ca pierderile ar putea fi si mai consistente, pentru ca acestea se pot devaloriza in continuare.

Buffett a afirmat ca stie ca a estimat eronat perspectivele ca pretul gazelor naturale sa ramana scazut, aspect neconfirmat pana in acest moment.

Business Insider scrie ca miliardarul este un afacerist de succes, insa in timp, acesta a realizat si cateva preluari ale unor afaceri cat se poate de inutile. De exemplu, cateva dintre firmele cumparate de grupul sau, Berkshire Hathaway nu au adus plusvaloare corporatiei, ba dimpotriva.

Citeste si:  5 modalitati prin care te faci ascultat in cadrul intalnirilor

Miliardarul spune ca, daca si-ar fi ascultat consilierii, ar fi avut mai mult succes!

Totusi, Buffett isi asuma raspunderea si afirma ca aceste afaceri nu au fost evaluate corect si pentru ca nu a ascultat recomandarile pertinente ale vice-presedintelui sau, Charlie Munger. Privind inapoi, Buffett face aprecieri despre evolutia pretului petrolului la un moment dat. De pilda, in anul 2008, afaceristul a crescut de circa 4 ori pachetul de actiuni detinut in compania ConocoPhillips, moment in care pretul petrolului si al gazului era foarte ridicat, iar actiunea sa a costat grupul cateva miliarde de dolari.

Citeste mai jos

Da-ne un like sau aboneaza-te la newsletter-ul nostru pentru a primi ebook-ul gratuit:

  • Portal Management Management si Leadership

    Tehnici de vanzare


Numele tau (obligatoriu)

Adresa ta de email (obligatoriu)

Din pacate, el nu a estimat corect prabusirea majora a preturilor din energie de la sfarsitul acelui an. In scrisoarea sa catre actionari, Buffett a mai apreciat ca achizitionarea companiei Berkshire Hathaway in urma cu 4 decenii, ea fiind atunci o fabrica de produse textile, ar putea fi catalogata chiar cea mai neinspirata investitie a sa.

Buffett a luat destul de tarziu decizia sa stopeze activitatea fabricii, cam dupa 2 decenii de la cumpararea acesteia, prin anii ’80 si a recunoscut cu fair-play ca nu a fost capabil sa observe ca business-ul cu textile nu era deloc rentabil in acele vremuri.

 

Mihai Matei