In lumea afacerilor, lupta pentru supravietuire este extrem de dura, insa deseori se intampla ca tinerii sa cada victime unor idei preconcepute, arogantei specifice varstei, precum si infatuarii. Tineretea poate fi un serios dezavantaj in clipa cand este vorba despre business. Multe companii au la conducere sefi inca batrani si experimentati, iar tinerii antreprenori incearca sa faca fata concurentei venite din partea acestora. Deseori, un tanar om de afaceri trebuie sa lupte din rasputeri pentru a-si face cunoscute ideile si pentru a fi tratat cu seriozitate de managerii mai varstnici.

Respectul se obtine treptat si nu rapid si trebuie sa aiba baze serioase, spun expertii. Potrivit portalului Entrepreneur.com, tot mai multi absolventi de facultate europeni isi deschid propriile afaceri, mai ales ca multora nu li se potriveste rolul de subordonat sau isi gasesc mai greu un loc de munca intr-o companie mare.

Citeste mai jos

In tari din Estul Europei, foste state comuniste, tot mai multi sefi de firme au varsta de pana in 30 de ani, scrie Business Insider. Cand vine vorba despre marketing online, trebuie sa spunem ca peste 8 din 10 astfel de companii sunt conduse de persoane tinere. Conform sursei citate, in domeniul asigurarilor circa 5 din 10 manageri sunt tineri.

Specialistii explica aceasta proportie prin faptul ca Uniunea Europeana promoveaza foarte mult fondurile financiare destinate tinerilor oameni de afaceri si incearca sa ii atraga pe acestia catre investitiile in anumite domenii strategice.

Desi exista situatii cand succesul in business a sosit inca de la primii pasi in afaceri, totusi, deseori, tinerii trebuie sa lupte cu rigiditatea unor manageri mai batrani, cu opozitia la ideile lor, sa combata anumite obiceiuri mai vechi de a face afaceri si sa scape de privirile superioare ale celor din jurul lor, mai experimentati.

Un tanar antreprenor trebuie sa isi aleaga un mentor experimentat!

Citeste si:  Bunele maniere ale unui lider - Din categoria "ASA NU"

Potrivit Entrepreneur.com, tinerii antreprenori pot sa incerce sa obtina respectul afaceristilor varstnici printr-o pregatire de exceptie, prin cunoasterea in profunzime a legislatiei in domeniu, a noilor metode de business, din domeniul vanzarilor, marketingului online sau cel al negocierilor. Tinerii trebuie sa obtina respectul si aprobarea unor sefi sau colegi mai in varsta prin felul echilibrat in care gestioneaza un anumit business.

Este necesar sa se evite situatia in care un tanar este catalogat drept lipsit de experienta doar pentru ca nimeni nu tine cont de ideile sale novatoare, spun specialistii.

Citeste mai jos

Da-ne un like sau aboneaza-te la newsletter-ul nostru pentru a primi ebook-ul gratuit:

  • Portal Management Management si Leadership

    Tehnici de vanzare


Numele tau (obligatoriu)

Adresa ta de email (obligatoriu)

Avantul specific varstei si aroganta data de renumele international al anumitor scoli de business pe care le-au absolvit nu ar trebui sa stea in calea afirmarii unor tineri antreprenori, scrie sursa citata. Totusi, un om de afaceri care se afla la inceputul carierei sale ar trebui sa tina cont de sfaturile si experienta oferita de un mentor. Poti obtine respectul altor colegi in cazul in care tii cont si de ideile unui profesionist mai varstnic.

Expertii sustin ca, desi sunt tentati sa fie mai rebeli, chiar si in afaceri, tinerii ar trebui sa se individualizeze prin originalitate si inedit, prin promovarea unor idei iesite din comun, precum si cunoasterea profunda a domeniului in care activeaza.

Un tanar manager va trebui sa fie extrem de bine pregatit, sa inteleaga mecanismul interior al domeniului in care activeaza si sa aiba capacitatea de adaptare la schimbari bruste, sa fie un bun comunicator si un businessman echilibrat si nu in ultimul rand sa posede un „simt” al afacerilor, mai scrie Entrepreneur.com.

 

Mihai Matei