Pentru anul viitor, companiile din tara noastra sustin ca vor continua sa angajeze oameni. Totusi, potrivit unui studiu realizat de Manpower, aceasta crestere va fi una destul de mica. Cercetarea arata ca planurile cele mai mari le au firmele care activeaza in industria prelucratoare.

Studiul indica faptul ca previziunea neta de angajare este de +9%, iar in jur de 13% dintre firmele din tara noastra estimeaza ca vor exista cresteri ale numarului de angajati, in timp ce 12 procente spun ca se anticipeaza diminuari in acest sens. Manpower arata ca o parte dintre firmele angajatoare vor propune noi locuri de munca pentru 2015, iar cei care se afla in cautarea unui job pot sa se astepte la oportunitati de angajare si pe parcursul primului trimestru al anului.

Citeste mai jos

In privinta domeniilor de activitate, studiul indica faptul ca exista planuri de angajare optimiste in finante, asigurari, servicii imobiliare si servicii de afaceri. In aceste domenii, sefii unor companii au estimat o previziune neta de angajare de +14%, respectiv cu 10 procente mai mare ca cea inregistrata in primele trei luni ale lui 2014.

De asemenea, cei de la Manpower sustin ca cele mai optimiste planuri sunt cele ale firmelor care activeaza in industria prelucratoare. In acest domeniu, previziunea neta de angajare este de +17%. Exista si sectoare mai putin optimiste: agricultura, vanatoarea, silvicultura, dar si constructiile, care au estimat scaderi ale anagajarilor de -3%. Totusi, expertii spun ca, de pilda, pentru sectorul constructiilor estimarile s-au imbunatatit cu 5% fata de trimestrul patru din 2014.

Citeste si:  Efectele celor trei principii de bază GDPR asupra departamentului tău de HR

Cum stau lucrurile la nivel regional?

La nivel regional, se estimeaza ca cele mai multe angajari vor fi facute in regiunile Centru si Nord-Vest. De asemenea, si firmele din Bucuresti si Ilfov si din partea de Vest a Romaniei se arata optimiste, raportand previziuni de +9%. Companiile mari, care au peste 250 de angajati, au anuntat ca prezinta cele mai ferme intentii de a efectua noi angajari. Acestea au estimat o previziune de crestere a numarului de angajati de +18%, care este de 2 ori mai mare decat media inregistrata la nivel national.

In plus, circa 85% dintre companiile foarte mici, cu mai putin de 10 angajati, sunt mai putin dispuse la a face schimbari la capitolul forta de munca. Aproximativ 12% dintre managerii unor astfel de firme anticipeaza o diminuare a fortei de munca, iar numai 2 procente isi fac planuri sa mai angajeze alti salariati.

Citeste mai jos

Da-ne un like sau aboneaza-te la newsletter-ul nostru pentru a primi ebook-ul gratuit:

  • Portal Management Resurse Umane

    Tehnici de vanzare


Numele tau (obligatoriu)

Adresa ta de email (obligatoriu)

Specialistii de la Manpower anunta ca increderea companiilor angajatoare se majoreaza direct proportional cu dimensiunea organizatiei: firmele mari au o abordare mai puternica a cresterii numarului de angajati, iar cele mai mici prezinta un apetit diminuat pentru a atrage noi salariati.

 

Mihai Matei