Unul dintre cei mai cunoscuti analisti ai pietelor financiare, Nouriel Roubini revine cu o estimare referitoare la evolutia economica din zona euro. Potrivit Business Insider, Roubini a apreciat ca aceasta este pe cale sa se revigoreze, insa viitorul va depinde de felul in care se va redresa economia, de modul cum aceasta va fi sustinuta in continuare de autoritati.

Roubini spune ca, desi anul trecut economia europeana era aproape de a-si dubla recesiunea, in urma politicilor Bancii Centrale Europene, BCE, inclusiv prin achizitii de obligatiuni suverane, lucrurile s-au mai indreptat. Potrivit opiniei analistului, odata cu relaxarea monetara, moneda euro s-a diminuat rapid, iar pietele bursiere au inceput sa cumpere din nou, stimuland cresterea economica.

Citeste mai jos

Expertul ne atrage atentia ca exista cateva indicii clare ca lucrurile au luat o intorsatura favorabila, iar relaxarea creditelor de catre BCE stimuleaza creditarea bancara. Astfel, institutiile bancare vor dispune de mai multe lichiditati si vor putea sa fie capabile sa imprumute sectorul privat. Economia europeana a pornit pe un drum bun, insa mai are cateva hopuri mari de depasit, spune Nouriel Roubini.

De pilda, in cazul Greciei, chiar daca acest stat isi doreste sa ramana in zona euro, negocierile sunt extrem de dificile cu factorii de decizie europeni si oricand poate aparea un incident in urmatoarele saptamani.

Liberalizarea pietei fortei de munca in Europa ar putea sa ofere un impuls ratei de economisire!

Exista indicii ca si in Spania, o formatiune de extrema stanga asemanatoare partidului grec Syrizia, ar putea prelua puterea. In Franta, Marine Le Pen, reprezentant al unui partid extremist, isi doreste un succes inainte de alegerile prezindentiale din 2017. Nouriel Roubini mai spune ca o anumita inertie din partea de sud a Europei poate insemna de fapt o baza pentru partide extremiste anti-euro din state ca Olanda, Germania sau Finlanda.

Citeste si:  Ce cred bancherii din tara noastra despre viitorul sistemului bancar

Expertul avertizeaza ca revigorarea economica in Europa este strans legata de instabilitatea politica, mai ales de cea generata de Rusia fata de Ucraina si alte state, de langa Marea Baltica si din Balcani. Roubini crede ca, desi strategiile BCE pastreaza mai mici costurile imprumuturilor, datoria publica si privata in anumite state europene devine tot mai mare, deoarece raportul dintre datorie si Produsul Intern Brut nominal se majoreaza foarte lent.

Citeste mai jos

Da-ne un like sau aboneaza-te la newsletter-ul nostru pentru a primi ebook-ul gratuit:

  • Portal Management Finante si Economie

    Tehnici de vanzare


Numele tau (obligatoriu)

Adresa ta de email (obligatoriu)

In intrega Europa, spune analistul, politicile fiscale vor fi rezervate si chiar vor stagna, cat timp Germania Angelei Merkel va continua sa respinga ideile care ar duce la stimuli pe termen scurt. Unele masuri, cum ar fi liberalizarea pietei la forta de munca ar putea sa ofere un impuls ratei de economisire, slabind astfel cererea, mai considera Roubini, citat de Business Insider.

Pe de alta parte, expertul crede ca viabilitatea in viitor a conceptului economic european are nevoie de dezvoltarea din timp a unei uniuni bancare, fiscale, economice si, in final, a celei politice, insa totusi, acest proces al integrarii europene a stagnat.

Nouriel Roubini crede ca in cazul in care in Europa rata somajului va ramane mare, iar politicile fiscale pun piedici cresterii economice, singurul motiv pentru a mentine economia la un nivel acceptabil este dat de relaxarea cantitativa. Aceasta masura ar putea cauza o noua slabire a monedei euro si un deficit in conturile tarilor de la periferia UE, precum si un excedent in conturile celor centrale, inclusiv Germania.

Mihai Matei