Unul dintre antreprenorii tineri de mare succes este fondatorul retelei Facebook, Mark Zuckerberg, cel care a pus bazele celebrului site de socializare. Desi unii spun ca acesta a avut un noroc deosebit atunci cand s-a decis sa realizeze reteaua de socializare, altii sustin ca doar efortul combinat cu inteligenta ascutita si intuitia sa l-au adus pe tanarul afacerist in pozitia in care se afla acum, printre miliardarii planetei.

 

Potrivit Forbes, intr-un discurs tinut la o universitate din SUA, Zuckerberg i-a indemnat pe tinerii prezenti sa isi solutioneze initial problemele importante pentru ei si apoi sa se gandeasca sa isi deschida o afacere din care sa si castige bani.

 

Vorbind deschis in fata studentilor de la Universitatea Stanford, Zuckerberg le-a spus acestora sa isi propuna teluri cat mai inalte si dificile: „Faceti ceva fundamental! Multe firme abordeaza numai domenii lejere, mai ales ca a devenit o moda sa ajungi antreprenor. Este important, insa, sa incerci sa construiesti o companie care sa rezolve o problema esentiala”.

 

Potrivit tanarului miliardar, cel mai interesant este sa operezi cu ceva fundamental legat de un element din viata de zi cu zi a oamenilor. Conform Forbes, seful Facebook a decis sa lanseze reteaua de socializare dupa Universitatea Harvard si la alte universitati din SUA, care aveau demarate diferite simulacre de retele sociale si a luat acest demers complex ca pe o competitie.

 

Mark Zuckerberg recunoaste ca initial nu si-a pus problema ca Facebook sa devina o companie, ci a incercat sa isi dea seama, daca ceea ce face el merita continuat sau nu in viitor. Miliardarul a recunoscut ca s-a gandit inca de la lansarea retelei ca, in cazul in care va avea succes in fata altor proiecte similare, merita sa isi investeasca timpul in aceasta afacere.

Citeste mai jos

Zuckerberg: „Analizati ceea ce vreti sa faceti inainte de a va lua un angajament si fiti cat mai flexibili”!

 

Fondatorul celebrei retele sociale i-a indemnat pe tinerii care isi propun sa ajunga antreprenori de succes sa se gandeasca tot timpul la explorarea unor nise noi ale lumii afacerilor, sa plece de la ideea ca ceea ce isi propun ei sa faca va avea un impact puternic asupra acesteia.

 

„Este necesar sa analizati ceea ce vreti sa faceti inainte de a va lua un angajament si sa fiti cat mai flexibili. In cazul in care demarati un business plecand de la niste idei fixe, aveti sanse mari sa nu ajungeti la rezultatul finalt. Nu am inteles psihologia de a incepe sa construiesti o companie inainte sa stii ce vrei sa faci cu ea”, a precizat Zuckerberg.

Citeste si:  Ai stofa de antreprenor?

 

Pentru tanarul miliardar, monitorizarea actiunilor utilizatorilor retelei, in asa fel incat sa se axeze pe dorintele acestora, reprezinta motivul pentru care a ajuns in pozitia de acum. Cand a pus bazele retelei de socializare, tanarul antreprenor a observat ca multi utilizatori isi modificau foarte des fotografia de profil si acest aspect l-a determinat sa dea mai multa atentie fotografiilor in viitor.

 

„Am realizat ca oamenii vor foarte mult sa poata sa isi expuna cat mai multe fotografii si le-am dat aceasta posibilitate”, a mai spus Zuckerberg.

 

Miliardarul mai afirma ca este extrem de important sa alegi timpul potrivit pentru a intreprinde o anumita actiune. De pilda, atunci cand si-a propus Zuckerberg sa lanseze reteaua Facebook, in ianuarie 2004, o mare parte a studentilor se aflau in sesiune. Antreprenorul exemplifica cu faptul ca pentru un curs de istorie, studentii erau pusi in situatia de a memora sute de piese de arta, fiind necesar sa stie cat mai multe informatii referitoare la semnificatia istorica a acestora.

 

Zuckerberg a decis sa puna bazele unui site care selecta in mod arbitrar una dintre cele cateva sute de imagini, iar sub fotografia cu opera in cauza exista un spatiu unde studentii puteau scrie care a fost semnificatia istorica a acesteia.

Citeste mai jos

Da-ne un like sau aboneaza-te la newsletter-ul nostru pentru a primi ebook-ul gratuit:

  • Portal Management Management si Leadership

    Tehnici de vanzare


Numele tau (obligatoriu)

Adresa ta de email (obligatoriu)

Potrivit afirmatiilor miliardarului, dupa ce a popularizat site-ul sau in randul colegilor si le-a spus ca ii va ajuta la invatat, notele obtinute nu au fost niciodata mai mari ca cele de la examenul respectiv, iar tinerii au devenit tot mai interesati in a comunica pe Internet, iar acesta a fost primul pas facut catre succes.

 

Mihai Matei