Planul de afaceri este cel mai important document pe care trebuie sa il iei in seama, in momentul in care doresti sa pui pe picioare un business. Este singurul document care te ajuta sa intelegi cel mai bine cum sa iti incepi afacerea si cum sa o dezvolti pana iti indeplinesti obiectivele.

Cu ajutorul unui plan de afaceri bine intemeiat iti poti analiza mai usor concurenta si modul in care sa te diferentiezi de ea, sa vezi imaginea de ansamblu a afacerii tale si sa o descrii mai simplu pentru investitori.

Citeste mai jos

Insa, inainte de a realiza planul de afaceri, pentru ca acesta sa fie de succes, trebuie sa urmezi cativa pasi esentiali. Acestia te vor ajusta sa il creezi mai usor:

  • Determina obiectivele afacerii

Care sunt obiectivele principale ale afacerii pe care vrei sa o pui pe picioare? Antreprenorii ar trebui sa isi ia timp sa stabileasca foarte clar care sunt valorile si scopul afacerii. Pe langa profit, ce urmareste sa realizeze afacerea ta? La cati angajati vrei sa ajunga? Cate comenzi anuale vrei sa aiba? Cate contracte sa fie semnate?

  • Construieste viziunea companiei

Unul dintre cele mai importante aspecte pe care trebuie sa le ai foarte clar definit in minte este: ce doresti sa realizezi cu acea afacere. Care este scopul final, viziunea afacerii in sine? Iar pentru acesta, care sunt strategiile principale. Cum, intr-un final, afacerea ta isi va indeplini misiunea si viziunea? In acest fel, va fi mai usor sa determini cu ce te diferentiezi de celelalte afceri de pe piata.

  • Modelul de business
Citeste si:  Managementul echipei: cum sa rezolvi conflictele dintre angajati

Aici trebuie puse la punct toate detaliile importante legate de afacere. Practic, trebuie sa ai bine stabilita esenta afacerii tale, succint si clar. Asta inseamna date financiare, activitatile principale, parteneri, venituri. Este baza planului de afaceri, asa ca trebuie bine realizat.

Citeste mai jos

Da-ne un like sau aboneaza-te la newsletter-ul nostru pentru a primi ebook-ul gratuit:

  • Portal Management Management si Leadership

    Tehnici de vanzare


Numele tau (obligatoriu)

Adresa ta de email (obligatoriu)

  • Cine este publicul tinta al afacerii tale?

Evident, pentru a crea un plan de afaceri bun trebuie sa identifici atat publicul tinta principal, cat si pe cel secundar si tertiar. Pentru ce fel de clienti afacerea ta este atractiva? Ce persoane ar cumpara ce vinzi tu? Avand bine clarificat si definit publicul catre care afacerea ta comunica, vor fi mai usor de castigat potentialii clienti.

  • Identifica-ti competitia

Nu doar competitia, ci tot ceea ce reprezinta ea, de la produse, la modul cum se promoveaza. Ce produse sau servicii pe care le ofera publicului pot fi imbunatatite. Cum te poti diferentia pe piata?

  • Marketing

Cum te vei apropia de consumatori? Aici trebuie sa te gandesti bine. Cum doresti ca afacerea ta sa comunice cu publicul si cum sa fie perceputa? Care sunt canalele principale de comunicare pe care trebuie sa iti promovezi afacerea? Cum ajungi la potentialii clienti?