Irosirea energiei electrice a devenit o problema care preocupa din ce in ce mai multe industrii, atat din punct de vedere al costurilor, dar, mai ales, din punct de vedere al protectiei mediului inconjurator. Cand vorbim despre mediu, fie ca ne referim la mult discutata incalzire globala, fie pur si simplu la poluarea ca sursa a diverselor boli, tendinta in ultimii ani este de a-l proteja pe cat posibil, prin masuri specifice.
Consumatorii casnici pot contribui la protejarea mediului si la diminuarea efectelor negative aduse asupra Globului prin actiuni mici, prin schimbarea comportamentului de zi cu zi. Acest lucru este laudabil, bineinteles, dar atunci cand ne referim la schimbari cu adevarat notabile, trebuie sa ne indreptam atentia inspre industrii, jucatori mai mari pe piata consumului.

A masura inseamna a cunoaste

Climacheck este solutia pentru reducerea si optimizarea consumului de energie electrica pentru consumatorii mari din industria racirii si a incalzirii. Obiectivul este acela de a optimiza functionalitatea si operatiunile zilnice ale pompelor de caldura, ale refrigeratoarelor si ale echipamentelor si sistemelor de aer conditionat.
Este dovedit faptul ca solutia Climacheck creste considerabil eficienta energetica si ajuta la economisirea energiei electrice cu 10-40%.
Solutia inovatoare Climacheck aduce beneficii proprietarilor de companii, contractorilor si producatorilor fiecarui tip de aparat de aer conditionat sau sistem de racire din:
-> Supermarketuri si Hypermarketuri
-> Cladiri de birouri
-> Industria carnii si a laptelui
-> Industria plasticului
-> Spitale
-> Hoteluri
-> Restaurante
-> Industria alimentara si a bauturilor
-> Fabrici si uzine
-> Hale si depozite
-> Patinoare
Cu ajutorul informatiilor obtinute in urma masuratorilor cu Climacheck se pot economisi sume importante. Dispozitivul monitorizeaza functionarea instalatiei, identificand problemele si sursele acestora cum ar fi potentialele defectiuni, reglaje gresite, setari nepotrivite pentru agentii frigorifici noi etc.

Citeste mai jos

asdda

Eficienta instalatiei va creste odata cu rezolvarea problemelor indicate de Climacheck, iar consumul energetic va scadea. Mai mult decat atat, sistemul Climacheck este util in procesul de retrofit. In cazul instalatiilor aflate la maturitate, acest proces este esential. Retrofitul se refera la aplicarea de noi tehnologii instalatiilor vechi, pentru a le creste randamentul si a le optimiza. Acest proces vizeaza o serie de modificari in functie de tipul aparatului. De exemplu, in cazul unei vitrine frigorifice dintr-un supermarket poate fi vorba despre inlocuirea sistemului de iluminat al consumatorilor frigorifici cu lampi cu neon in iluminat cu lampi cu LED, de verificarea calitatii uleiului frigorific si schimbarea acestuia, de schimbarea agentului refrigerant, de incarcarea instalatiei cu noul refrigerant pana la capacitatea optima, de schimbarea tuturor filtrelor din instalatia frigorifica si asa mai departe.

Citeste si:  Crestere economica a Romaniei

Privind cazul concret al unui supermarket din Bucuresti, in analiza facuta cu ajutorul Climacheck observam, printre altele, ca eficienta compresorului este afectata de incarcarea optima cu refrigerant in instalatia frigorifica, fapt ce duce catre consumuri rdicate de energie. Consumul de energie poate fi redus printr-o serie de masuri din cadrul retrofitului.

In imaginea de mai jos se poate observa cresterea eficienteni compresorului:

sda

 

 

 

In cazul condensatorului, diferenta dintre functionarea acestuia inainte de retrofit si dupa este mai vizibila:

2

 

 

 

In prima imagine este condensatorul inainte de retrofit, unde, la capacitate maxima, diferenta dintre temperatura de condensare si temperatura aerului exterior este de 13.6K. In mod normal, un condensator bun are o rata situata intre 5-10K. In acelasi timp, subracirea este de 2.2K, unde in mod normal un condensator performant este capabil de o subracire situata intre 3-10K.

Citeste mai jos

Da-ne un like sau aboneaza-te la newsletter-ul nostru pentru a primi ebook-ul gratuit:

  • Portal Management Finante si Economie

    Tehnici de vanzare


Numele tau (obligatoriu)

Adresa ta de email (obligatoriu)

Dupa aducerea instalatiei frigorifice la un nivel optim de incarcare cu agent frigorific, subracirea agentului in condesator este de 4.7K iar diferenta intre temperatura de condensare si temperatura aerului aspirat este de 10K.

Consumul energetic in cazul supermarketului studiat a fost stabilit luand in calcul urmatorii factori:

  • Ore de functionare compresoare – 6570 ore/an
  • Tarif kw/h – 0.10 Euro/kw

Asadar, dupa efectuarea masuratorilor (14.06.2018) si dupa punerea in aplicare a modificarilor sugerate de Climacheck (19.06.2018), costul consumului energetic s-a modificat de la 6448.7 Euro/an la 5129.3 Euro/an.

Scaderea consumului anual cu 1319.4 Euro este doar unul dintre motivele pentru care este benefica o analiza a instalatiei cu ajutorul Climacheck. Alte motive ar fi prelungirea vietii instalatiei, imbunatatirea calitatii acesteia sau reducerea nivelului de poluare. Mai mult decat atat, procesul de retrofit este o obligatie legala.

Frigotehnics este singura firma din Romania care are dispozitivul Climacheck. Mai mult decat acest dispozitiv, la Frigotehnics gasiti specialisti bine pregatiti, care sa analizeze corect datele primite de la acest sistem complex. Acestia pot fi contactati AICI.