Sunt situatii in viata cand ne pierdem pe noi insine pe drumul intre a face ceea ce ne aduce confort financiar si ceea ce ne face sa te simtim impliniti, valorizati, utili. In astfel de situatii cautam directia catre care am putea sa evoluam, uneori sunt prea multe directii care par viabile, alterori excludem cu prea multa usurinta optiuni valoroase pentru a armoniza viata noastra personala cu cea profesionala sau pur si simplu uitam ca avem un set de abilitati nespecifice unei profesii anume, dar care fac valorosi si unici si care sustin tranzitia si alegerile.

In astfel de situatii tranzitorii, adesea avem sentimentul inutilitatii a ceea ce facem, ne pierdem eficienta si traim cu senzatia unei diluari a sensului, ne setam prioritatile dupa ceas si nu dupa busola! Ceea ce de obicei ne creeaza aceasta stare de disconfort este chiar faptul ca am ratacit busola care ne indica in ce directie sa o luam.

Citeste mai jos

De cele mai multe ori apelam in aceste situatii la cei mai apropiati de noi, bombardandu-i cu solicitari haotice de sprijin si gasire a unei solutii, si rareori apelam la instrumente care ar putea sa ne ajute sa definim pe termen lung sensul si directia profesionala. Una dintre obisnuitele deprinse din familie sau din mediul social a fost pentru mult timp stabilitatea si securitatea locului de munca, mai mult prostul obicei de a ne compara cu ceilalti si concluzia si mai neadecvata ca ceilalti stiu catre ce merg, iar de aici e doar un pas catre teama de a fi perceputi ca niste personaje debusolate in aceasta valtoare de oportunitati. Cativa insa au fost cei care s-au pus intrebarea: „De ce as merge cu turma?” sau „ Turma merge in directia care sustine ceea ce imi doresc sa realizez in viata?”.

Pentru ca exista si oameni care isi pun intrebari despre directia lor in cariera si viata am construit un instrument care va poate fi util in a clarifica ceea ce va doriti in viata cu ceea ce va doriti sa realizati profesional. Instrumentul are ca baza un concept stravechi japonez: IKIGAI – Sensul existentei si propria mea experienta de explorare a vietii si lucru cu oamenii si organizatiile. Studiile realizate in Japonia si Statele Unite in decursul ultimilor 10 ani aduc consecvent dovezi ca factorii psihosociali pozitivi pot promova o functionare fiziologica sanatoasa si o longevitate mai mare. Parte dintre studii considera asadar ca fericirea ca sentimentul de implinire construit pe emotii pozitive, angajament, relatii, directie, sens personal si realizare. Asadar instrumentul va ofera posibilitatea sa explorati ansamblul de factori care genereaza sentimentul de implinire personala.

Locul regasirii identitatii este la intersectia celor patru principii care definesc implinirea personala: Autenticitatea, Sesnsul vietii, Libertatea personala si Prosperitate. Inaintand in aplicarea instrumentului am descoperit ca, pentru majoritatea celor care l-au utilizat, aceste principii aveau fiecare cate doua caracteristici esentiale. Astfel am ajuns sa identific cei opt piloni de echilibru care sustin atingerea potentialului personal: scop, pasiune, experienta, talente/aptitudini, istoria de viata, apartenenta socio-familiala, stilul individual si valorile.

Citeste si:  Cum eficientizezi timpul atunci cand cauti candidatul ideal - tehnici de recrutare

Cand acesti piloni din diferite motive nu pot sustine constructia identitatii personale si profesionale in viata noastra apar dezechilibre, care fie genereaza probleme de sanatate, fie ne fac sa traim sentimente de inadecvare profesionala sau fata de mediul in care lucram.

Primul principiu – Sensul – experimentam semnifificatia a ceea ce facem si ceea ce suntem prin trairea scopului si pasiunii noastre. Atunci cand sensul este absent sau difuz in viața sau munca noastra, putem resimtim acest fapt in stari de dezechilibru emotional si spiritual (dezorientare, depresie, apatie).

Al doilea principiu – Prosperitatea il materializam prin utilizarea talentelor si abilitatilor ce ne fac unici atunci cand raspundem unor nevoi pe care societatea, oamenii le valorizeaza. Utilizarea talentelor si abilitatilor noastre unice alaturi de experienta acumulata ne sprijina să atragem abundenta si prosperitatea

Al treilea principiu – Libertatea personala este expresia legaturii noastre cu trecutul familial si social si semnificatiei pe care o dam călătoriei noastre personale (Istoria personala). Trecutul nostru familial, profesiile din familia noastra, raportul nostru cu familia de origine sunt elemente care formeaza modelul nostru de apartenenta sociala. Istoria noastra personala este un compediu de secvente de viata care au o importanta definitorie pentru fiecare dintre noi, ele sunt un cumul de perceptii ale unor situatii carora le atribuim o semnificatie proprie si care pot sta la baza unor convingeri personale. Exprimarea acestei istorii de viata poate ajuta la înconjurarea noastra cu persoane asemanatoare noua, care genereaza un mediu de lucru in care sa putem exprima si atinge potentialul nostru real.

Citeste mai jos

Da-ne un like sau aboneaza-te la newsletter-ul nostru pentru a primi ebook-ul gratuit:

  • Portal Management Resurse Umane

    Tehnici de vanzare


Numele tau (obligatoriu)

Adresa ta de email (obligatoriu)

Principiul Autenticitatii – are la baza valorile si stilul personal. Valorile personale sunt farul care lumineaza calea catre misiunea personala. Cand alegem sa le ignoram sau nu le cunoastem si nu le respectam traim stari de indecizie, nesiguranta, suntem macinati de conflict interioare mocnite,  anxietate, stres, oboseala, blocaj emotional, reactii emotionale puternice si incoerente cu noi insine.  Cand pierdem autenticitatea adoptand un stil care nu ni se potrivește ne simtim inadecvati si muncim mai mult pentru a obtine rezultate.

Putem deprinde cum sa aflam daca azi suntem „omul potrivit la locul potrivit”, cum sa asezam pilonii in echilibru, cum sa regasim centrul identitatii profesionale sau cum sa pornim pe un drum nou catre o alta profesie. Important este sa intelegi ca miza acestui demers este sentimentul de implinire pe care il vei avea in viitor.

Putem gasi impreuna locul in care pasiunile converg cu scopul personal, abilitatile unice intalnesc experienta si istoria ta personala, iar valorile tale sustin stilul personal astfel incat sa ai o viata implinita si echilibrata. Pentru mai multe informatii contactati-ma la: consiliere-cariera@outlook.com

Sesiunile de consiliere se pot desfasura atat fata in fata cat si prin Skype.