Atunci cand esti director al unei companii esti constient ca cea mai importanta resursa este cea umana. Fara o echipa inchegata, afacerea nu ar putea functiona, asadar este esential ca angajatii sa se simta motivati si sa dea tot ce au mai bun pentru a implini scopurile si obiectivele companiei. In dorinta de a incuraja si dirija corect angajatii prima motivatie abordata de multi dintre antreprenori este salariul.

Acestia trebuie rasplatiti in functie de contributia lor in indeplinirea sarcinilor, randamentul pe care il dau, devotamentul, acuratetea si implicarea in bunastarea companiei. Insa, daca doresti sa aplici si alte modalitati de a motiva angajatii fara a le creste salariul, in cele ce urmeaza am strans o serie de actiuni care ar putea sa te ajute.

Citeste mai jos

Cheia unei afaceri prospere sta in puterea liderului echipei de a coordona si stimula cat mai eficient membrii echipei astfel incat sa dea randament maxim in indeplinerea sarcinilor. Exista o serie de tehnici care joaca un rol mult mai important in motivarea stuff-ului, decat banii.

1. Apreciere sincera/Validare a calitatilor angajatilor

hand-3203070_1280

O simpla multumire sau o apreciere sincera a muncii cuiva ofera suficienta recunoastere si lauda angajatilor, astfel incat sa ramana motivati. Cu alte cuvinte, acestia au nevoie de considerantie pentru realizarile pe care le duc la bun sfarsit. Iar cand aprecierea vine din partea unui lider/superior, pentru o sarcina specifica, au o valoare aparte. Asadar, pentru a pastra un angajat fericit si motivat este bine sa ii validezi munca si sa ii oferi o apreciere sincera. Inseamna foarte mult ca acesta sa se simta o componenta importanta in companie, iar ca ceea ce face este intr-adevar apreciat.

2. Autonomie in anumite decizii

austin-distel-675052-unsplash_800x533

Ei bine, intotdeauna este bine sa le dai incredere angajatilor tai. Daca ei vad ca sunt apreciati, iar seful lor are destula incredere in fortele si deciziile de care sunt capabili, atunci asta ii va motiva. Oamenii doresc sa aiba control asupra activitatilor. In loc sa le impui anumite modele de lucru, poti sa le sugerezi anumite directii, iar apoi sa le lasi libertatea sa le indeplineasca. Acest lucru, nu numai ca ii va face sa se simta importanti dar ii va determina sa fie si mai responsabili cu deciziile pe care le iau.

Citeste mai jos

Da-ne un like sau aboneaza-te la newsletter-ul nostru pentru a primi ebook-ul gratuit:

  • Portal Management Management si Leadership

    Tehnici de vanzare


Numele tau (obligatoriu)

Adresa ta de email (obligatoriu)

Citeste si:  Antreprenorii de ieri si antreprenorii de azi

3. Mici recompense
alarm-clock-countdown-deadline-280377

Micile recompense se pot materializa prin diverse lucruri. De exemplu, o zi de lucru cu program mai scurt. Cu siguranta in zilele de vineri, un program de doar 5 ore va fi tare apreciat. Daca nivelul de munca va permite sa le oferi unor angajati una-doua zile mai scurte, este o recompensa binevenita. O ora mai devreme de plecare acasa sau o ora mai tarziu de venit la birou este una din micile recompense care vor fi cu siguranta motivante pentru angajati. O alta recompensa poate fi sa-l lasi sa aleaga ce vrea sa mancati la pranz sau un local in care sa iesiti cu toata echipa. Desi nu pare o recompensa mare pentru angajati, va fi un fel de validare.

4. Avantaje sau privilegii
thought-catalog-641073-unsplash_800x533

Avantajele se pot concretiza in diverse forme. De exemplu, poti oferi posibilitatea angajatilor care ating un anume target sa lucreze o zi pe saptamana de acasa. Exista multe platforme care sa cuantifice timpul de lucru pe care acestia il petrec. In felul acesta, vor putea sa-si pastreze un echilibru in viata personala si profesionala. Vor putea sa imbine placutul cu utilul. Un program flexibil inseamna zile de lucru mai placute si motivatie mai mare pentru a castiga zile de lucru de acasa. Alt fel de privilegiu poate fi intaietate in ceea ce priveste concediul. De cele mai multe ori, mare parte din angajati tind sa-si ia concediu in anumite perioade apropiate sarbatorilor sau in vara.

5. Oportunitatea de a-si dezvolta si alte calitati
campaign-creators-1166999-unsplash_800x548

Intr-un mediu in care se instaureaza monotonia, iar sarcinile de lucru se blocheaza intr-o rutina zi de zi poate demotiva angajatii. Acestia devin mai putin creativi si mai nemultumiti de locul de munca pe care il au. Asadar, pentru a creste productivitatea si pentru a motiva angajatii sa vina cu placere la munca si sa-si efectueze eficient sarcinile, trebuie sa impiedici rutina.

Acest lucru poate fi schimbat prin oportunitatea de a lua parte la cursuri pentru abilitatile pe care doresc sa si le dezvolte. Exista site-uri cu ajutorul carora poti deprinde cunostinte in diverse domenii. Angajatii pe care doresti sa ii recompensezi pentru motivatia de care dau dovada pot primi acces la diferite cursuri in timpul orelor de munca. Este o situstie win-win: angajatii vor deprinde cunostinte noi care pot fi productive companiei tale, iar ei se vor bucura de satisfactia cunoasterii si dezvoltatii profesionale.