Cu toate ca se spune ca un lider adevarat stie sa comunice si poseda calitati extraordinare de relationare, iata ca tot mai multi sefi ai unor corporatii de succes recunosc ca au firi introvertite. Multi ar putea spune ca a fi introvertit intr-o lume a afacerilor dure, ar putea reprezenta o adevarata piedica in calea succesului!

Si totusi, potrivit revistei Forbes, printre liderii mondiali care au recunoscut ca au facut mari eforturi sa ajunga la succes, desi erau niste persoane introvertite, care se exprimau mai greu, se afla Bill Gates sau Barack Obama. Conform unor date statistice, circa 4 din 10 dintre directorii unor mari corporatii sunt persoane cu temperamente introvertite.

Citeste mai jos

Jurnalistii de la revista Forbes au intervievat pe cativa dintre ei si au concluzionat ca deseori o slabiciune poate fi transformata intr-un avantaj. Un viitor lider ar trebui sa tina cont de cateva recomandari, daca vrea sa reuseasca in afaceri, desi are un temperament introvertit. Specialistii sunt de parere ca liderii introvertiti gandesc inainte de a vorbi si isi fac un obicei in a reflecta foarte des asupra afirmatiilor celor din jurul lor.

Ei sunt cei care aprofundeaza anumite ganduri in liniste, fara a-si folosi vocea, asa cum fac de obicei persoanele extrovertite. Intr-un grup mai mare, acestia se vor face auziti fara a face risipa de energie, iar specialistii spun ca de fapt cea mai puternica persoana este aceea care tace.

Forbes arata in analiza sa ca acest tip de lider nu este deloc superficial, ci gandeste deseori pana la miezul problemelor si epuizeaza pe rand toate variantele de actiune. Un astfel de lider nu este atras de conversatii superficiale si are capacitatea de a pune intrebarile potrivite pentru ca stie sa asculte oamenii cu idei!

Succesul se datoreaza gandirii in profunzime si mai ales pregatirii!

Citeste si:  Cum faci angajatii noi sa se simta bine primiti dar si productivi

Concluzia jurnalistilor de la Forbes este ca prin aceasta atitudine calma se poate realiza o diferenta clara intre succes si insucces. Acesti lideri introvertiti au obiceiul sa vorbeasca mai rar si nu isi pierd aproape niciodata firea!

Succesul se datoreaza gandirii in profunzime si mai ales pregatirii. Desi nu sunt foarte spontani, planuiesc totul in amanuntime si asa procedeaza chiar inainte de un discurs, chiar daca acesta ar parea neimportant. Acesti lideri gandesc in asa fel incat tin cont de toti factorii variabili, asa ca sunt pregatiti pentru aproape orice situatie.

Citeste mai jos

Da-ne un like sau aboneaza-te la newsletter-ul nostru pentru a primi ebook-ul gratuit:

  • Portal Management Management si Leadership

    Tehnici de vanzare


Numele tau (obligatoriu)

Adresa ta de email (obligatoriu)

Forbes mai arata ca liderul introvertit este atras mai degraba de ideea de a scrie decat de a vorbi. Prin scris, acestia isi pot exprima anumite pozitii mai nuantate, argumentandu-le mult mai bine!

Pentru acestia, instrumentele online, precum ar fi retelele de socializare reprezinta de fapt oportunitati prin care sunt mai aproape de angajatii lor sau chiar de clienti. Pe acesti lideri, cei din jurul lor ii obosesc, asa ca deseori simt impulsul de a se retrage in singuratate ca sa se poata energiza. Timpul petrecut solitar ii ajuta sa fie mai creativi si sa ia decizii in situatii presante, sa nu devina ostili si refractari.

Deseori, se intampla ca liderii de acest tip sa se retraga in asa fel incat sa absoarba toate informatiile si sa poata lua o decizie eficienta. Totusi, specialistii sunt de parere ca un astfel de lider trebuie sa le transmita subalternilor care va fi momentul in care intentioneaza sa se intoarca din izolare, pentru a nu determina divergente intre acestia!

Mihai Matei