Daca nu ai reusit niciodata sa vezi o stereograma trebuie sa stii ca este o experienta unica, iar daca ai vazut deja, stii ca este adevarat.

O stereograma este o imagine intr-o alta imagine. Cei care le-au creat au ascuns intr-un mod inteligent un obiect 3D in interiorul unei imagini 2D neobisnuite. Cum e posibil sa vezi o imagine tridimensionala intr-o pictura bidimensionala, printr-o simpla miscare a ochilor?

Citeste mai jos

Fiecare din ochii nostri vede aceeasi imagine, dar din unghiuri usor diferite. Cel mai bine poti intelege acest lucru atunci cand privesti pe fereastra si inchizi alternativ ochii. Repetand acest proces, vei sesiza diferentele de unghiuri. Astfel, creierul tau incearca sa combine cele doua imagini usor diferite, ceea ce confera o perceptie 3D.

Exista, insa, persoane care nu pot vedea stereograme. Cum asa? Creierul poate crea iluzia profunzimii numai daca inveti cum sa vezi corect o stereograma.

Exista doua moduri de vizualizare a stereogramelor:

  • Vedere divergenta
  • Vedere convergenta

De cele mai multe ori, motivul pentru care nu oamenii nu pot vizualiza stereograme este ca se uita in locul nepotrivit. Altfel spus, se concentreaza pe o zona gresita. De exemplu, in momentul in care citim o carte, privirea este pe pagina. Acest lucru este bun pentru lectura, dar nu pentru a privi stereograme. Cand te uiti la o stereograma 3D, trebuie sa te concentrezi putin in spatele imaginii. Nu este atat de greu. Una din cele mai bune metode este sa aduci imaginea cat mai aproape, sau sa te apropii tu de ea pana totul devine neclar. Apoi, foarte lent, te indepartezi, fara sa incerci sa te concentrezi pe imagine in sine, ci sa relaxezi ochii, pentru a reusi sa privesti in profunzime.

Citeste si:  5 moduri productive de a-ti petrece o zi libera

Cum reusesti sa vezi mai usor stereogramele:

  • Divergent
  • priveste dincolo de imagine, focalizare infinita
  • Convergent
  • Pune un pix la o distanta egala intre ochi si stereograma si ia-l ca punct de referinta.

Unde poti vedea stereograme?

Citeste mai jos

Hai la Museum of Senses si testeaza-ti vazul si perceptia! Pe langa alte minunate exponate, gata sa te poarte intr-o calatorie magica prin lumea nebanuita a simturilor, te vei bucura de cele mai faine senzatii date de stereograme. O aventura unica, provocatoare si distractiva! Un muzeu in care nimic din jurul tau nu este asa cum pare. Esti pregatit?