Majoritatea tinerilor din tara noastra isi doresc ca dupa finalizarea studiilor liceale sa poata urma o facultate in strainatate. Conditiile de inscriere nu sunt tocmai incurajatoare, uneori acestia fiind nevoiti sa achite o taxa de la cateva sute de euro pana la cateva mii de euro, anual.

Totusi, cei care vor sa studieze in strainatate trebuie sa stie ca autoritatile competente din Europa acorda subventii importante pentru educatie, iar asta le permite acestora sa isi faca studiile superioare la universitatile de stat din strainatate pe bani putini sau chiar in mod gratuit.

Citeste mai jos

De pilda, in tarile nordice precum Danemarca, studiile superioare sunt gratuite pentru studentii din Romania, iar in Franta poti urma o facultate de care esti interesat cu achitarea unei taxe de cateva sute de euro pe an. Cu toate acestea, in Olanda, taxa anuala pentru a te inscrie la o facultate din sistemul superior de invatamant din „Tara lalelelor” este de aproximativ 1.500 de euro, scrie Agerpres.

La majoritatea facultatilor din Europa, programele de studiu sunt accesibile pentru tinerii care au avut performante deosebite, dar si pentru cei care vor sa invete intr-o alta tara europeana chiar daca nu au rezultate stralucite.

In Italia, taxele de studiu sunt stabilite individual, in functie de veniturile parintilor!

Pe de alta parte, trebuie sa stiti ca sistemele de admitere sunt destul de diferite de la o universitate la alta: exista institutii de invatamant unde aspirantii trebuie sa aiba anumite medii sau sa sustina interviuri, insa exista si facultati unde este necesara numai depunerea aplicatiei si achitarea taxei de scolarizare.

Citeste si:  Lucruri care influenteaza nivelul de productivitate

Daca inainte de aderarea Romaniei la Uniunea Europeana un student roman trebuia sa achite circa 8.000 de euro pentru a-si continua studiile universitare in Danemarca, de pilda, acum el poate face aceleasi studii in mod gratuit. Un alt beneficiu al studiilor efectuate in aceasta tara se refera la cheltuielile generale ale unui student, care sunt considerabil mai mici decat in alte state europene, fiind subventionate de guvernul danez.

Tinerii din Romania au parte de o alta oportunitate in Marea Britanie, acolo unde autoritatile acorda imprumuturi studentilor din Uniunea Europeana, care acopera partial sau total taxele de scolarizare.

Citeste mai jos

Da-ne un like sau aboneaza-te la newsletter-ul nostru pentru a primi ebook-ul gratuit:

  • Portal Management Resurse Umane

    Tehnici de vanzare


Numele tau (obligatoriu)

Adresa ta de email (obligatoriu)

Trebuie sa stiti ca acesti bani pot fi returnati in timp, dupa absolvirea studiilor si numai din clipa cand tanarul absolvent incepe sa castige echivalentul a 6.000 de lire sterline pe an.

Si in Italia, situatia este oarecum similara, aici taxele de studiu fiind stabilite individual, in functie de veniturile parintilor, acestea incadrandu-se intre suma de 300 si 2.500 de euro/an.

Daca va intereseaza, trebuie sa stiti ca una dintre cele mai tinere institutii de invatamant superior din Europa este Universitatea din Luxembourg, unde se preda in trei limbi de circulatie internationala: germana, franceza si engleza. Pentru a va inscrie aici la studii, trebuie sa achitati o taxa aferenta fiecarui semestru de studiu in parte, de circa 100 de euro.

Mihai Matei