Exista situatii in viata unui angajat cand acesta ajunge la un anume moment dat sa fie manager pentru fostii sai colegi de departament, aspect ce poate naste unele consecinte greu de anticipat in cadrul companiei.

Potrivit unor studii citate de Business Insider, din acel moment, relatiile dintre colegi tind sa devina destul de incordate, iar amicitiile se deterioreaza, jobul fiecaruia complicandu-se. Specialistii estimeaza ca este destul de complex intervalul din momentul in care esti numit seful unui grup si pana cand ajungi sa fii acceptat ca atare de colegii tai, iar nervii sunt intinsi la maximum.

Citeste mai jos

Conform sursei citate, este recomandat sa iti consacri credibilitatea si autoritatea, fara sa te comporti ca si cum promovarea ti s-a urcat la cap. Specialistii vorbesc despre faptul ca totul depinde de organizatia din care faci parte, precum si de stilul tau de conducere! Exista si cateva reguli de bun simt, care te ajuta sa faci acceptabila orice tranzitie de acest gen, spun specialistii in management.

De pilda, este foarte bine sa semnalizezi tranzitia, insa asta nu inseamna ca ar trebui sa trimiti un e-mail in care sa le scrii colegilor tai despre noua ta functie in cadrul firmei. Este important sa te asiguri ca toata lumea afla de aceasta tranzitie in cariera ta profesionala.

Cel putin initial, este bine sa fii foarte atent! Specialistii arata ca trebuie sa descoperi anumite decizii marunte pe care le poti lua rapid si sa amani deciziile mai complicate pentru mai tarziu, pentru acel timp in care ai acumulat deja ceva experienta ca si manager si ai putut aduna toate informatiile necesare, astfel incat deciziile tale sa fie cele mai potrivite.

Citeste si:  Cum ar arata clientul ideal pentru mine

Este recomandat sa pastrezi distanta fata de fostii colegi cu care nu vei mai putea relationa ca inainte!


Chiar daca erati colegi de birou si va spuneati confidente, acum lucrurile se vor schimba, asa ca va trebui sa iei masuri ca oamenii sa iti inteleaga autoritatea. Specialistii in resurse umane spun ca demersul de a le arata colegilor ca tu esti seful nu inseamna sa ai o atitudine nepotrivita si sa indici ca de acum inainte lucrurile vor evolua altfel.

Nu trebuie sa abuzezi de noua ta functie, ci mai degraba sa iei masuri ca sa iti consacri credibilitatea si sa le arati colegilor cum anume vei lucra cu ei ca sef. De asemenea, nu uita sa iti intrebi fostii colegi despre cum vad ei evolutia lucrurilor in continuare.

Este indicat sa pastrezi distanta fata de fostii colegi cu care nu vei mai putea relationa ca inainte, cand lucrati impreuna in acelasi birou. Specialistii sustin ca acest aspect reprezinta o pierdere pentru toata lumea, insa face parte din jobul tau de manager.

Citeste mai jos

Da-ne un like sau aboneaza-te la newsletter-ul nostru pentru a primi ebook-ul gratuit:

  • Portal Management Management si Leadership

    Tehnici de vanzare


Numele tau (obligatoriu)

Adresa ta de email (obligatoriu)

Potrivit Business Insider, in cazul in care ai ajuns sef si vei continua sa pastrezi aceleasi relatii cu colegii tai, este posibil ca la un moment dat sa apari in fata lor ca si cand tu ai fi managerul care are niste protejati, iar asta nu este deloc de dorit pentru cariera ta!

Mihai Matei