Să faci rost de un sudor cu experiență este o reală provocare în prezent, în special datorită faptului că multe școli de arte și meserii au fost închise, iar tinerii nu își mai doresc o astfel de meserie.

În această situație trebuie să te descurci singur și, dacă este urgent nevoie să faci o reparație în casă sau în curte, ai nevoie de un aparat de sudură potrivit. Alegerea celui mai bun se poate dovedi însă complicată și, de aceea, este necesar să cunoști care sunt tipurile principale de aparate de sudură existente pe piață și să stabilești clar în ce scop dorești să utilizezi produsul dorit.

Care sunt principalele tipuri de aparate de sudură

Principalele tipuri de aparate de sudură existente la ora actuală pe piață sunt:

Citeste mai jos

  • Aparate de sudură MMA – Din această categorie, cele mai populare sunt invertoarele. Acestea sunt aparate de sudură de mici dimensiuni, recunoscute pentru puterea mare și pentru economicitate. Pentru a fi eficiente trebuie alese astfel încât să poată suda continuu, la un amperaj cât mai mare.
  • Aparate de sudură TIG/WIG – Mai sunt cunoscute și sub numele de aparate de sudură în argon și sunt recomandate pentru oțeluri aliate și inox. Multe dintre acestea pot fi transformate și în aparate MMA (cu electrozi).
  • Aparate de sudură MIG/MAG – Sunt diferite deoarece, în loc să utilizeze electrozi, lucrează cu sârmă de grosime variabilă. Și acestea necesită un gaz de protecție pentru a funcționa, cele profesionale având nevoie de curent trifazic (urcă până la peste 300 de amperi). Aceste aparate sunt recomandate pentru oțeluri aliate, aluminiu și alte aliaje, sudura fiind mult mai curată și mai precisă, perfectă pentru lucrări de finețe.
  • Aparate de sudură autogen – Acestea utilizează flacăra oxiacetilenică pentru a topi metalul, fiind însă mai utile la tăiat și perforat, decât la sudat. Sunt aparatele de sudat care au cele mai mici prețuri, reușind să sudeze chiar și peste rugină.
Citeste si:  De Ziua Programatorului, LINK Academy VĂ OFERĂ CADOU O REDUCERE DE PESTE 600€

Alegerea aparatului de sudură se face în funcție de necesitate

Înainte de a achiziționa un aparat de sudură trebuie pusă întrebarea: La ce îl voi utiliza? Astfel:

  • Dacă aparatul de sudură se dorește a fi utilizat pentru uz casnic, gospodăresc, atunci cea mai bună variantă este alegerea unui invertor MMA, care merge până la 220v și funcționează cu electrozi (care se găsesc ușor). De asemenea, acesta are și un preț corect, o greutate mică și o dimensiune tot mică, putând fi ușor de manevrat și de depozitat.
  • Dacă se dorește însă să se sudeze în inox, fontă sau aluminiu, trebuie să se aleagă aparate de sudură profesionale cum sunt cele TIG/WIG sau MIG/MAG.

DeTop – aparate de sudură de calitate, la un preț corect

Citeste mai jos

DeTop, principalul reprezentant al producătorului american MILLER ELECTRIC în România, pune la dispoziție o gamă variată de aparate de sudură profesionale, precum și accesoriile necesare, de la mănuși și măști de protecție, la clești, pistolete, electrozi și sârme.

Pe scule.detop.ro se găsesc aparate de sudură tip invertor, MIG/Mag, aparate de sudură în puncte, aparate de sudură TIG și chiar aparate de tăiere cu plasmă, raportul calitate-preț fiind excelent.