Sa fii manager ar fi usor daca toata lumea ar dori sa munceasca din greu, sa colaboreze si sa aiba o atitudine pozitiva. Insa, atunci managementul nu ar mai avea farmec. Managementul inseamna ca, zi de zi sa reusesti sa lucrezi cu diverse tipologii de oameni, sa ii coordonezi pentru a aduce performante maxime. Dar cum sa te comporti cu angajatul mai sensibil, emotiv sau vulnerabil din echipa ta?

Un studiu arata ca persoanele mai sensibile sunt mult mai stresate in mediul lor de lucru fata de colegii lor, chiar daca sunt mai buni decat ceilalti. Chiar daca sunt talentati, creativi, constiinciosi, dedicati si muncitori, stresul poate sa influenteze negativ aceste aspecte. In ciudat sensibilitatii si vulnerabilitatii, un studiu spune ca acestea sunt persoane empatice care reactioneaza la nevoile altora. Acest lucru ii face constienti de mediul inconjurator si in mod special sensibili la stimulii care afecteaza simturile.

Citeste mai jos

Insa cum trebuie sa gestionezi situatiile cu angajatii vulnerabili sau sensibili din echipa ta pentru a atinge performante maxime? Iata aici cateva sfaturi:

Nu va comportati diferit fata de el in fata angajatilor

Poate fi tentant sa incerci sa ajuti persoanele sensibile din echipa ta sa depaseasca momentele mai grele. Cu toate acestea, aceasta tactica, adesea, ii poate face sa se simta rusinati, marginalizati sau pusi intr-o postura inadecvata, in ciuda intentiilor bune. Tot ceea ce trebuie sa faceti este sa fiti deschis, receptiv si intelegator pentru a crea si sustine o cultura pozitiva si relaxata in mediul de lucru.

Acordati-i atentie si ascultati-l

Citeste si:  Pentru cati angajati tineri echilibrul intre job si viata personala reprezinta o problema

Incercati sa il intrebati in particular care sunt problemele sau ce il copleseste in ceea ce priveste locul de munca. Iar, in urma celor discutate, incercati sa rezolvati ceea ce poate fi rezolvat. Persoanele de acest fel sunt mai sensibile la critica, asa ca feedback-ul negativ trebuie impachetat foarte bine. Atunci cand este posibil incercati sa-i apreciati trasaturile si performantele sale.

Daca este posibil, lasati-l sa lucreze singur

Puteti sa ii permiteti membrului echipei sensibil sa lucreze pe cont propriu, ori de cate ori este posibil. Persoanele mai emotive tind sa nu dea un randament foare bun in momentul in care sunt monitorizate sau supravegheate in timp ce lucreaza. Se simt incomod si percep intreaga situatie ca pe o lipsa de incredere. Asa ca, atunci cand lucreaza, au nevoie de spatiu si timp singuri.

Anuntati din timp schimbarile

Persoanele mai sensibile incep sa dezvolte o anumita rutina, planuri si strategii pentru evenimente viitoare. Asa ca, schimbarile bruste ale programului il pot influenta in mod negativ. In consecinta, incercati sa il anuntati din timp in cazul unor schimbari sau evenimente ce vor avea loc, sedinte, iesiri, activitati etc, pentru a avea timp sa se obisnuiasca cu ideea si sa-si planifice timpul corect.