Exista cateva tari in lume unde poti sa fii dat afara de la job fara sa primesti niciun avertisment, insa sunt si state unde legea ii protejeaza pe angajatii aflati in aceasta situatie. BBC arata ca de pilda, in Europa, mai ales in Italia si Franta, legea care ii protejeaza pe salariati este destul de bine pusa la punct, asa ca multor companii le este dificil sa concedieze pe cineva, indiferent de situatia in care se afla.

Cu toate acestea, in SUA angajatii pot fi concediati din orice motiv, fara sa primeasca o notificare, iar exceptie face situatia cand vorbim despre discriminare sau cand angajatii sunt protejati printr-un contract ferm. SUA sunt renumite pentru lipsa de reglementare referitoare la concedieri, anunta BBC. Aici, deseori se poate intampla ca un angajat sa fie chemat de seful sau si sa fie anuntat ca a fost concediat, asa incat sa fie silit sa plece imediat din firma.

Citeste mai jos

Totusi, in aceasta tara salariatii pot sa isi anunte managerii ca demisioneaza si pot pleca pe loc. In practica, se utilizeaza un preaviz de doua saptamani, cu toate ca legea americana nu prevede in mod clar o astfel de obligatie. In SUA nu exista o lege ce vizeaza acordarea unor plati compensatorii, iar aceasta se reglementeaza prin contracte individuale, mai ales in cazul celor care ocupa functii importante intr-o corporatie.

In Brazilia, o firma nu are nevoie de un motiv pentru a concedia un angajat, dar costurile implica plata unei amenzi mari!

In Europa, Italia este statul care beneficiaza de cele mai puternice reglementari in piata muncii. Acestea sunt numeroase si asigura protectia angajatilor, arata BBC. De pilda, in cazul in care o femeie a fost casatorita pentru sub 4 ani, ea nu poate fi data afara decat pentru abateri grave precum furtul.

Citeste si:  Cum poti tine sub control o stare nervoasa pentru a avea un interviu de angajare reusit

Totusi, autoritatile italiene vor sa modifice aceasta legislatie considerata invechita, care a condus la o piata a muncii, in care angajatii cu vechime au joburi permanente din care nu pot fi concediati, a scris BBC.

In alte tari europene, precum Marea Britanie, angajatii au dreptul la un preaviz de o saptamana pentru primii doi ani in functie. La aceasta perioada se mai adauga cate o saptamana pentru fiecare an dupa depasirea acestui nivel. Totusi, aici exista si varianta ca salariatului sa i se solicite sa paraseasca corporatia dupa ce a fost concediat si sa i se achite intervalul aferent preavizului. Este vorba mai ales de acele situatii cand firmele vor sa impiedice accesul unui angajat la baza de clienti.

Citeste mai jos

Da-ne un like sau aboneaza-te la newsletter-ul nostru pentru a primi ebook-ul gratuit:

  • Portal Management Resurse Umane

    Tehnici de vanzare


Numele tau (obligatoriu)

Adresa ta de email (obligatoriu)

In America de Sud, in Brazilia, managerul unei firme nu are nevoie de un motiv pentru a concedia un angajat, dar costurile implica plata unei amenzi de circa 3 procente din suma tuturor salariilor incasate de angajat, potrivit BBC. Totusi, in cazul in care compania poate sa demonstreze ca motivul concedierii salariatului este unul precum furtul, aceasta este scutita de la plata amenzii.

In China, instanta de judecata are puterea de a bloca concedierea unor angajati sau poate cere reinstalarea acestora in functie. De aceea, specialistii vorbesc despre faptul ca firmele straine care au bune rezultate in afacerile din aceasta tara din Asia sunt cele care incearca sa inteleaga cultura diferita a acestui stat asiatic.

Mihai Matei