Ca urmare a recesiunii economice prin care au trecut statele de pe Glob, multe institutii din secorul bancar din intreaga lume au luat decizia sa reduca o parte a cheltuielilor cu personalul, astfel incat multi angajati au fost concediati in ultimii doi ani.

Potrivit BBC, in 2014, marile banci din Europa si SUA au renuntat la 59.000 de locuri de munca. Estimarile analistilor financiari arata faptul ca lucrurile nu se vor stopa aici, mai ales in cazul institutiilor din sectorul bancar din Europa, acolo unde institutiile de credit se straduiesc sa creasca profitabilitatea cat mai mult.

Circa 18 dintre cele mai mari banci europene au renuntat la peste 21.500 de locuri de munca, in cursul anului trecut.

Citeste mai jos

Totusi, BBC arata ca numarul acestora se afla in scadere fata de anul precedent, context in care au ramas fara serviciu in jur de 56.100 de angajati.

De asemenea, 6 dintre cele mai mari banci americane au dat afara in cursul anului trecut peste 37.500 de angajati, fata de 45.700, in anul precedent. Datele statistice indica faptul ca in ultimii doi ani, cele mai mari 24 de banci din  Europa si SUA au concediat peste 160.000 de locuri de salariati.

Multe banci renunta la angajati pe masura ce clientii folosesc tot mai des serviciile mobile si de online banking!

In cazul bancilor americane este vorba despre un procent de peste 7,3% din personal si de 4,1%, pentru cele 18 mari banci europene.

Pe de alta parte, BBC citeaza surse din managementul marilor banci din Europa, care afirma ca acestea, in principal cele din zona euro, ar putea face noi concedieri pentru a scapa de statutul de cele mai putin profitabile banci din lume.

Citeste si:  5 obiceiuri financiare ale antreprenorilor de succes

O cercetare facuta publica recent de Fondul Monetar International arata ca in urma analizei a peste 300 de mari banci din intreaga lume, doar o treime dintre bancile din zona euro au o structura capabila sa asigure o rentabilitate rezonabila in timp, fata de 80%, pentru bancile din SUA.

Specialistii FMI mai arata ca multe banci inchid sucursale si renunta la angajati pe masura ce tot mai multi clienti folosesc serviciile mobile si de online banking, iar trecerea la aceste servicii pune o mare presiune asupra personalului angajat de institutiile bancare.

Citeste mai jos

Da-ne un like sau aboneaza-te la newsletter-ul nostru pentru a primi ebook-ul gratuit:

  • Portal Management Finante si Economie

    Tehnici de vanzare


Numele tau (obligatoriu)

Adresa ta de email (obligatoriu)

Analistii de la Citi afirma ca pana la 54% din joburile din domeniul sectorul bancar sunt in pericol de desfiintare in urma evolutiei noilor tehnologii.

 

Mihai Matei